rownanie liniowe
Waldek: Sprawdzic czy równanie jest liniowe
M(2x2) −> R
A= [a b]
[c d]
F(A)=a+d
Czy ktoś mógłby pomóc?
Bedę bardzo wdzieczny
23 maj 19:38
Godzio:
Równanie powiadasz?
23 maj 19:43
Waldek: przeprasazm, wzór
23 maj 19:51
Godzio:
Wzór? A nie przekształcenie

?
23 maj 19:51
Godzio:
Przekształcenie jest liniowe jeśli F(A + B) = F(A) + F(B) i F(αA) = αF(A) równoważnie "za
jednym zamachem" możemy sprawdzić warunek F(αA + βB) = αF(A) + βF(B), gdzie α.β to skalary ( w
tym wypadku liczby rzeczywiste)
| | | αa1+βa2 αb1+βb2 | | | αc1+βc2 αd1+βd2 | |
| |
F(αA + βB) = F( | ) = |
| | |
= αa
1+βa
2 + αd
1+βd
2 = α(a
1 + d
1) + β(a
2 + d
2) = αF(A) + βF(B)
Zatem jest to przekształcenie liniowe.
23 maj 19:54
Waldek: sliczne dzieki
23 maj 20:00