szereg
biedny student: zbadać zbieżnosc szeregu
∞
∑ ne
(−2nx)
n=1
trudne zadnie z egzaminu.
jak się za to zabrac ?
23 maj 11:08
vaultboy: Jakbyś mógł to podaj przedział do jakiego należy x, bo zauważ, że jak podstawie za x zero
dostaję
∑n=∞ wtedy nie ma zbieżności
23 maj 12:36
vaultboy: Zauważmy, że dla x≤0 szereg jest rozbieżny,
Dalej rozważam x>0
Weźmy a, takie, że a>0
Rozważmy x∊[a,
∞)
| | n | |
wystarczy pokazać, że ∑ |
| jest zbieżny |
| | e2na | |
Zauważmy, że dla każdego n większego od N zachodzi nierówność
Dowód:
| | n3 | |
wystarczy pokazać, że |
| <1 |
| | e2na | |
| | n3 | |
Zauważmy, że lim n→∞ |
| = 0 (można to udowodnić np. z tw. Stolza) |
| | e2na | |
| | n3 | |
zatem od pewnego momentu wszystkie elementy ciągu |
| są mniejsze od 1, bo ten ciąg |
| | e2na | |
ma granicę = 0.
| | n | | n | | 1 | |
Zatem ∑ |
| <∑ |
| <∑ |
| |
| | e2nx | | e2na | | n2 | |
| | n | |
Zatem ∑ |
| jest zbieżny na przedziale [a,∞) |
| | e2nx | |
| | n | |
Ale a było dowolnie wybrane, zatem implikuje to zbieżność szeregu ∑ |
| na przedziale |
| | e2nx | |
(0,
∞)
Odp: dla x≤0 szereg rozbieżny
dla x>0 szereg zbieżny
23 maj 15:09
Saizou :
vaultboy a nie powinniśmy brać dowolnych a spełniających nierówność x≥a>0
23 maj 15:21
vaultboy: Nie rozumiem pytania.
Jak masz inne rozwiązanie tego zadania to napisz.
25 maj 16:50
Hugo: prawo 3 ciągów
25 maj 16:53