matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko z granic
Nytrre:
Jak obliczyć tą granice: lim
lnx
cosx
gdy x→0
+
metodą de l'Hospitala?
26 maj 14:37
Janek191:
ln x
1
lim
= lim
= −
∞
cos x
−x*sin x
x→ 0
+
x→0
+
26 maj 14:43
J:
−1
1
= lim
x→0
+
= [
] = −
∞
xsinx
0
26 maj 14:45