wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Znajdz najmiejsza taka liczbe n∊N ze |
| n jest kwadratem , |
| n sześcianem , |
| n |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
piata potega liczby naturalnej
23 maj 20:29
5-latek: Teraz pytanie . Dlaczego ta liczba n musi być podzielna przez 2,3 i 5 ?
23 maj 20:35
wieszcz : zeby ci sie ta liczba skróciła ,p
23 maj 21:03
5-latek: Ale tu pewnie nie chodzi o to żeby ona się skrocila
23 maj 21:06
Godzio:
n = 2k
2
n = 3k
3
n = 5k
5
No i już masz czemu musi być podzielna przez 2, 3 i 5.
23 maj 21:26
5-latek: To już rozumiem

I innych dzielników już nie będzie Ok
Wiec dalej
czyli n=2
p*3
q*5
r (dlaczego tak możemy zapisac ta liczbe ? To jest zawile dla mnie i
chciałbym to zrozumieć
23 maj 21:35
5-latek: i p,q r ∊N
23 maj 21:44
5-latek: Już chyba lapie dlaczego tak można zapisac . A tak ogolnie to ta liczba będzie podzielna
przez30
23 maj 21:53
Saizou : tak, będzie podzielna przez 30
23 maj 21:56
5-latek: | | 1 | | 1 | |
dalej mam tak [istnieje k∊N |
| =k2 i |
| n= 2p−1*3q*5r] to (2|p−1i 2|q i 5|r ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | n | |
[(istnieje s∊N |
| n=s3)i |
| =2p*3q−1*5r] to (3|p i 3|q−1 i 3|r ) |
| | 3 | | 3 | |
| | n | |
[(istnieje t∊N U{n}[5}=t5 i |
| = 2p*3q*5r−1] to 5|p i 5|q i 5|r−1} |
| | 5 | |
tego p
min=15 q
min=10 i r
min=6
| | n | |
Dlaczego np. przy 1 warunku jest i |
| =2p−1*3q*5r to 2|p−1} i 2|q i 2|r i skad te |
| | 2 | |
minima
23 maj 22:20
5-latek: Dlaczego 2p−1 ? jeśli to będę wiedział to następne warunki będą zrozumiale
23 maj 22:24
5-latek: Może jednak ktoś wie
23 maj 23:10
Mariusz: To wynika z działań na potęgach no i z założenia że liczba jest postaci
n=2p3q5r
23 maj 23:26
5-latek: A możesz to pokazac ?
23 maj 23:31
Mariusz: Dlaczego minimum − ty masz znaleźć najmniejszą liczbę
p,q,r jeśli zwiększysz wykładniki o naturalną wielokrotność 30 to otrzymasz kolejne liczby
23 maj 23:33
Mariusz: Jeżeli zastosujesz to w rozkładzie liczby na czynniki pierwsze to otrzymasz to czego
potrzebujesz
23 maj 23:36
5-latek: Mariusz tak mam w rozwiązaniu
liczba to jest postaci n=215*310*56
23 maj 23:37
5-latek: To dzielenie już widze
23 maj 23:40
Mariusz: Ja myślałem zad zastosowaniem chińskiego twierdzenia o resztach do wykładników
p , q, r
23 maj 23:45
5-latek: A minum to pewnie przez to z eto musi być liczba najmniejsza
23 maj 23:46
5-latek: Już wiem skad te p q i r
To wynika z tych warunków po slowie
to
Teraz to zauwazylem .
dzięki CI za pomoc w zadaniu
23 maj 23:53
Mariusz: p=1 (mod 2)
p=0 (mod 3)
p=0 (mod 5)
q=0 (mod 2)
q=1 (mod 3)
q=0 (mod 5)
r= 0 (mod 2)
r=0 (mod 3)
r=1 (mod 5)
Niektórzy dopuszczają też zero jako liczbę naturalną ale wtedy nie byłoby zabawy
23 maj 23:54
5-latek: Było to zadanko ze zbioru 1973r
Oznaczone jako trudne
Niestety nie znam modulo . Jeszcze raz dziekuje za pomoc
23 maj 23:58
Mariusz: Może to zadanie jest podchwytliwe ?
W tym zbiorze dopuszczają zero jako liczbę naturalną ?
24 maj 00:00
5-latek: tak patrze do zbioru i dopuszczają zero jak liczbe naturalna
24 maj 00:06
5-latek: Chciałbym wrocic do postu z 22:20
Powinien być tam taki zapis
| | 1 | | 1 | |
[(istnieje k∊N |
| n=k2 i |
| n=2p−1 *3q *5r ] to ( 2|p−1 2|q i 2|r ) |
| | 2 | | 2 | |
Wiec tak .
| 1 | |
| n=k2 tutaj pokazaliśmy ze 2 jst podzielnikim n |
| 2 | |
Dalej ten zapis
| 1 | | 2p*3q*5r | | 3 | | 5 | |
| n= |
| = 2p−1 * |
| q * |
| r |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a w tym zapisie mam = 2
p−1*3
q*5
r (dlaczego tak?
czy ktoś ewentualnie molglby mi wyjasnic ?
24 maj 19:12
5-latek: | | 3 | |
Czy tutaj chodzi o to ze np |
| q nie będzie liczba nturalna ? |
| | 2 | |
A może o co innego ?
24 maj 20:22
Mila:
To jest iloczyn podzielony przez 2 ( nie suma) i tylko jeden czynnik dzielisz przez 2.
24 maj 20:29
5-latek: No jasne

Przeciez nie korzystam z tego wzoru
dziekuje CI bardzo
24 maj 20:34
Mila:
24 maj 20:35
5-latek: Milu przegladnalem tak pobieznie wczoraj (Wstep do teorii liczb Sierpinskiego bo myslaem
ze cos znajde do tego zadania (ale sobie chyba dalszse studiowanie daruje
24 maj 20:40