Wykaż ,że :
derro: Witam, mam problem z takim zadankiem

z góry dziękuje
a,b,c≠0 a≠b b≠c c≠a udowodnij ,że :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a(a−b)(a−c) | | b(b−a)(b−c) | | c(c−a)(c−b) | | abc | |
25 maj 20:01
5-latek: To będzie trochę liczenia
ale policzysz sobie sam
Żeby wspólny mianownik tych trzech ulamkow był postaci a*b*c(a−b)(a−c)(b−c) to masze
wyrażenie po lewej stonie możemy zapisac tak
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| = |
| |
| a(a−b)(a−c) | | b(a−b)(b−c) | | c(a−c)(b−c) | | abc | |
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika dostaniesz
| bc(b−c)−ac(a−c)+ab(a−b) | |
| = |
| abc(a−b)(a−c)(b−c) | |
Teraz tak
Wymnoz licznik . natomiast mianownik wymnóż (a−b)(a−c)(b−c) i a*b*c zostaw tak jak jest
Powinienes cos zobaczyć
ja to zadanie rozwiazywalem jeszcze inaczej
Sprowadzilem do wspolego mianownika najpierw dwa pierwsze ulamki uporzdkowalem to i dopiero
dodałem trzeci ułamek
25 maj 21:13
5-latek: Pasuje ?
25 maj 21:31
derro: dobra ,dzięki już chyba wiem
25 maj 21:35