rozwiaz rownania wielomianowe
agaaa5644: Rozwiaz rownania wielomianowe
1)x3+ 4x2−x−4=0
2)x3−2x2 − 5x+6=0
3) x3 + 7x2 −x−7=0
4) x3 +x2−14x−24=0
5)x3+2x2−7x+4=0
6)x3−5x2+8x−4=0
7) x3−7x2+15x−9=0
8) x3+3x2−4=0
9)x4−x3−5x2+3x+6=0
10)x4+6x3−8x2−6x+7=0
11) x4+5x3−x−5=0
23 maj 12:37
Benny: 1)
x3+4x2−x−4=0
x2(x+4)−(x+4)=0
(x2−1)(x+4)=0
(x+1)(x−1)(x+4)=0
x=−4, x=−1, x=1
23 maj 13:31
Janek191:
11)
x4 + 5 x3 − x − 5 = 0
x3*( x + 5) − ( x + 5) = 0
(x + 5)*( x3 − 1) = 0
( x + 5)*( x − 1)*( x2 + x + 1) = 0
x = − 5 lub x = 1 bo x2 + x + 1 > 0 dla x ∊ℛ
==============
23 maj 14:22
Mariusz: x
4−x
3−5x
2+3x+6=0
| | x2 | | 21 | |
x4−x3+ |
| −( |
| x2−3x−6)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | 21 | |
(x2− |
| )2−( |
| x2−3x−6)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | x | | y | | 21 | | y | | y2 | |
(x2− |
| + |
| )2−((y+ |
| )x2+(− |
| −3)x+ |
| −6)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 21 | | y | |
(y2−24)(y+ |
| )−( |
| +3)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 21 | | y2 | |
y3+ |
| y2−24y−126− |
| −3u−9=0 |
| | 4 | | y | |
y
3+5y
2−27y−135=0
y
2(y+5)−27(y+5)=0
(y+5)(y
2−27)=0
| | x | | 5 | | 21 | | 5 | | 25 | |
(x2− |
| + |
| )2−((−5+ |
| )x2+( |
| −3)x+ |
| −6)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x2− |
| + |
| )2−( |
| x2− |
| x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | 5 | | 1 | | 1 | |
(x2− |
| + |
| )2−( |
| x− |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 5 | | 1 | | 1 | | x | | 5 | | 1 | | 1 | |
(x2− |
| + |
| −( |
| x− |
| ))(x2− |
| + |
| +( |
| x− |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−x+6)(x
2+2)=0
23 maj 20:26
Mariusz: −5 jest źle wstawione oraz wyraz wolny nie jest podzielony
(x2−x−2)(x2−3)
(x−2)(x+1)(x−√3)(x+√3)
23 maj 20:32
Eta:
2/ x4−x3−5x2+3x+6=0 W(−1)=0
z dzielenia W(x) przez (x+1) otrzymujemy : x3−2x2−3x+6= x2(x−2)−3(x−2)= (x−2)(x2−3)
równanie ma postać:
(x+1)(x−2)(x2−3)=0 ⇒ (x+1)(x−2)(x−√3)(x+√3)=0
odp: x= {−√3. −1, √3,2}
24 maj 00:37