Prawdopodobienstwo
Tomek:

Zmienna losowa (X,Y) ma stala gestosc na zaznaczonym zbiorze.
F(3/2,1/2) wynosi?
24 maj 21:23
Ada: f(X,Y) = const = A
X ∊ (0,1)
Y∊ (x+1,1)
przy czym o f(X,Y) wiadomo, że:
1 = ∫
01 dx ∫
x+11 A dy
F(x,y) = ∫
0x dx ∫
x+11 A dy
24 maj 21:57
Tomek: A dlaczego Y jest zdefiniowane w przedziale (x+1,1)?
24 maj 22:20
Ada: Z rysunku twojego to wynika. To jest trochę tak jakbyś chciał policzyć pole tego narysowanego
trójkąta.
24 maj 22:29
Tomek: tylko ze nie rozumiem dlaczego tam jest akurat x+1. Z góry przepraszam jezeli moje pytania sa
zbyt trywialne.
24 maj 22:48
Ada: Bo tam są dwa punkty: (1,0) i (0,1).
Dopasowuję prostą:
0 = a+b
1 = b
A mój błąd. powinno być −x+1
24 maj 22:55
Tomek: Dziękuje
25 maj 00:01