Prawdopodobieństwo
wTSK: W pewnym państwie numery telefoniczne składają się z 5 cyfr.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany numer telefonu ma wszystkie cyfry różne?
Proszę o pomoc!
24 maj 13:10
J:
jest dyskusyjne , czy może być numer : 00000
jeśli tak, to
IΩI = 10*10*10*10*10
IAI = 10*9*8*7*6
24 maj 13:19
Janek191:
I Ω I = 9*10
4
I A I = 9*9*8*7*6
więc
24 maj 13:20
J:
a dlaczego 0 nie może być na poczatku ?
Skąd IAI = 9*9*8*7*6 ?
24 maj 13:30
PW: W ogóle zadanie dziwne (milcząco zakłada się, że wszystkie możliwe numery już zostały
wykorzystane, czyli w państwie jest dokładnie 10 000 telefonów łącznie z takimi dziwnymi jak
00007?).
24 maj 15:47
Eta:
I jeszcze alarmowe:
999 ,
998 ,
997
24 maj 15:49