Rozwiąż układ równań.
Szimi: Hmm mam problem z rozwiązaniem tego typu układów równań, nie mogę znaleźć (nie wiem jak) na
temat sposobu "ugryzienia" takiego zadania

{ (x+2)(x−1)=0
{ x
2+y
2+4x−2y−11=0
21 maj 01:17
ICSP: z pierwszego możesz wyliczyć x. Odpowiadające mu y doliczysz z drugiego.
21 maj 01:19
Szimi: aj chwila pomyliło mi się układ równań jest taki
{ (x+2)(y−1)=0
{ x2+y2+4x−2y−11=0
21 maj 01:29
ICSP: analogicznie
21 maj 01:30
ICSP: ewentualnie zapisz to jako :
(x + 2)(y − 1) = 0
(x+2)2 + (y − 1)2 = 16
Dwa przypadki :
1o x + 2 = 0
2o y − 1 = 0
w pierwszym wyliczasz odpowiednie y, w drugim x.
21 maj 01:32
Szimi: chwila czyli lecę tak
xy−x+2y−2=0
x=2y+xy−2 i to co tutaj jest pod x wrzucam do następnego równania?
21 maj 01:33
ICSP: a*b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
21 maj 01:35
Szimi: a skąd biorę to drugie równianie i liczbę 16 ?
21 maj 01:38
ICSP: drugie równanie przedstawia okrąg. Zwinąłem jego równanie ogólne do równania kanonicznego.
Oczywiście dla rozwiązania układu równań nie jest to konieczne, ale moim zdaniem rachunki będą
przyjemniejsze.
21 maj 01:41
Szimi: czyli równanie nie ma liczb rzeczywistych, bo z tego co mi wychodzi i wyliczając Δ wychodzi
ujemna?
21 maj 02:02
ICSP: coś nie tak. Z pierwszego równania :
(x + 2)(y − 1) = 0 ⇒ x + 2 = 0 "lub" y − 1 = 0
Przypadek pierwszy : x + 2 = 0 . Wstawiając do drugiego równania :
02 + (y − 1)2 = 16
(y − 1)2 = 42
|y − 1| = 4
y = 5 v y = −3
Z pierwszego przypadku mamy dwa punkty (−2 , 5) , (−2 . −3)
Analogicznie przypadek drugi : y − 1 = 0
21 maj 02:05
Szimi: nie no mam za duże zaległości żebym to teraz o drugiej w nocy ogarnął, jutro w szkole się tego
pouczę, dzięki mimo wszystko za pomoc
21 maj 02:15
Szimi: dobra chyba doszedłem do tego jeśli ktoś może to proszę o sprawdzenie czy dobrze
xy−x+y−1=0
xy+y=x+1
y(x+1)=x+1 /:(x+1)
y=1
x
2+y
2+2x−2y−7=0
x
2+1+2x−2−7=0
x
2+2x−8=0
√Δ=6
x
1=−4
x
2=2
Tyle, że nie wiem co dalej..
25 maj 22:06
PW: Źle wymnożyłeś (x+2)(y−1), pomijam to, że całkiem niepotrzebnie.
26 maj 00:05
26 maj 00:10
Bogdan:

{ (x + 2) * (y − 1) = 0 ⇒ x + 2 = 0 lub y − 1 = 0 ⇒ x = −2 lub y = 1
{ (x + 2)
2 + (y − 1)
2 = 16
dla x + 2 = 0: (y − 1)
2 = 16 ⇒ y − 1 = −4 lub y − 1 = 4 ⇒ y = −3 lub y = 5
dla y − 1 = 0: (x + 2)
2 = 16 ⇒ x + 2 = −4 lub x + 2 = 4 ⇒ x = −6 lub x = 2
Odp.: A (−2,−3), B (−2, 5), C (−6, 1), D (2, 1)
26 maj 00:19
Eta:
(2,1) , (−6,1) , (−2,5), (−2,−3)
26 maj 00:25
Eta:
26 maj 00:25