oblicz granicę
Anitaq: lim x−5
x→5 −−−−−−−−−−
√x−4−1
23 maj 20:54
52: mnożenie przez sprzężenie , czyli pomnóż licznik i mianownik przez
√x−4+1
23 maj 20:57
Anitaq: a co dalej ? BO nie za bardzo wiem ;c
23 maj 21:00
5-latek: A kiedy pisalas mature ?
23 maj 21:01
Anitaq: gdzieś się skróci coś ? BO nie wiem jak te pierwiastki przemnożyć ..
23 maj 21:02
Anitaq: nie pisałam.
23 maj 21:02
5-latek: Ogolnie masz taki wzor (a−b)(a+b)=a2−b2
tutaj masz a=√x−4 i b= 1
23 maj 21:08
Anitaq: zostało mi :
x−5*√x−4+1
−−−−−−−−−−−−−
√x−42−1
23 maj 21:15
52: √x 2=x
23 maj 21:17
Anitaq: i wyszło mi 0 a powinno 2 ;c
23 maj 21:20
Mila:
A gdzie nawiasy?
| | (x−5)*(√x−4+1) | |
= lim x→5 |
| = |
| | (√x−4)2−1 | |
| | (x−5)*(√x−4+1) | |
=lim x→5 |
| = |
| | x−4−1 | |
| | (x−5)*(√x−4+1) | |
=lim x→5 |
| =lim x→5(√x−4+1)=√5−4+1=2 |
| | x−5 | |
23 maj 21:45