Oblicz promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym
brzoza: Oblicz promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego obwód jest
równy 4.
5 mar 13:21
Eta:
a,a,c −− wymiary trójkąta
c= d= a
√2 −−− dł. przekątnej kwadratu o boku "a"
Ob= a+a+a
√2 => 2a+a
√2= 4 => a( 2+
√2)=4
| | 4 | | 4(2−√2) | | 4(2−√2) | |
a= |
| = |
| = |
| = 2(2−√2)
|
| | 2+√2 | | (2+√2)(2−√2) | | 4−2 | |
to c= 2(2−
√2)*
√2= 4(
√2−2})
R= 2(
√2−2) [ j ]
5 mar 15:30
tq: "to c= 2(2−√2)*√2= 4(√2−2})"
mały błąd, powinno być na końcu 4(√2−1), a w ostatecznym wyniku 2(√2−1)
24 maj 08:40
Eta:
Racja

c=2(2−
√2)*
√2 = 4
√2−4=4(
√2−1)
24 maj 15:38