całki
całkowy:
| | 1 | |
∫xctg2x=−xctgx−x+ln|sinx|+ |
| x2+C |
| | 2 | |
W odpowiedzi mam inaczej, czy więc dobrze policzyłem ?
24 maj 00:36
J:
spróbuj przez części:
v' = x u = ctg
2x
24 maj 12:12
J:
| | 2ctgx | |
za wcześnie kliknąłem u' = − |
| |
| | sin2x | |
24 maj 12:17
ZKS:
Musisz szukać błędu.
| | 1 | |
− ∫ x[ctg(x)]'dx − ∫ xdx = −xctg(x) + ∫ ctg(x)dx − |
| x2 = |
| | 2 | |
| | 1 | |
−xctg(x) + ln|sin(x)| − |
| x2 + C |
| | 2 | |
24 maj 13:17
ZKS:
Rozpiszę to co zrobiłem żeby było jasne.
xctg2(x) = x[ctg2(x) + 1 − 1] = x[ctg2(x) + 1] − x = −x[ctg(x)]' − x
24 maj 13:20