xn+1 | ||
ja bym sumował trochę inny szereg a mianowicie S(x)=∑ | ||
n+1 |
t | ||
S(x)=∑∫0x tn dt=∫0x ∑tn dt=∫0x | dt=−x−ln|x−1| | |
1−t |
3n+1•xn+1 | 3x•3n•xn | xn•3n | ||||
licząc S(3x)=∑ | =∑ | =3x•∑ | =−3x−ln|3x−1| | |||
n+1 | n+1 | n+1 |
xn•3n | ||
zatem: 3x•∑ | =−3x−ln|3x−1|dzieląc przez 3x uzyskamy | |
n+1 |
xn•3n | ln|3x−1| | |||
∑ | =−1− | |||
n+1 | 3x |
1 | ||
oczywiście wszystko dzieje się w przedziale zbieżności czyli dla |x|< | ||
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |