punkty przeciecia oraz jak zbadac czy funkcja jest ciagla??
daro: Proszę o pomoc w wyliczeniu punktow przecięcia z osia OX
znam sam schemat lecz wychodzi dziwne rownanie i nie wiem jak je rozwiązac
: f(x)=1+(5lnx)x
24 maj 18:56
porada:
pokaż ten schemat i to, co zrobiłeś
24 maj 18:58
J:
| | −1 | |
1 + 5lnx = 0 ⇔ lnx = |
| ⇔ x = e−1/5 |
| | 5 | |
24 maj 18:58
daro: a jesli chodzi o asymptope to ma ta funkcja assymptote pionowa oraz pozioma tak ?/
24 maj 19:17
J:
tak...posiada asymptotę pionową: x = 0 oraz poziomą: y = 0
24 maj 19:25
daro: dziekuje dobrze w takim razie mi wyszlo
24 maj 19:27
daro: jeszcze mam pytanie jak zbadac czy funkcja jest ciągła?
dziedzina wyszla ; x∊(0:+∞).
obliczylem granice na −0 +0 dla −oraz + nieskonczonosci
granica dla 0 lewo i prawo stronnego wyszla +∞ oraz−∞
granica dla −+∞ wyszła 0 i co dalej?
24 maj 19:29
J:
dla tej funkcji nie zbliżasz się do 0 od lewej strony, bo x > 0
24 maj 19:31
daro: masz raacje, czyli podczas obliczania asymptoty pionowej powinno wyjsc ze ma asymptote pionowa
o rownaniu x=0 prawostronna tak ?
24 maj 19:34
J:
tak...podobnie z poziomą ..interesuje cię tylko + ∞ ( dziedzina )
24 maj 19:35
daro: czyli wyjdzie asymptota pozioma y=0 i tyle tak ?
24 maj 19:44
J:
tak .. już ci to napisałem...możesz jeszcze poszukać ekstrema lokalne ( jeśli masz takie
polecenie )
24 maj 19:47
daro: tak ale to potem
a jak z ciagloscia zeby ja zbadac ?
24 maj 19:50
daro: reszte polecenia z badania przebiegu zmiennosci funkcji wiem mniej lub wiecej jak zrobic tylko
ta ciaglosc mnie przerasta]
24 maj 19:50
J:
tego nie badasz ... funkcja jest ciągła ,co widać ( nie widać punktów nieciągłości )
24 maj 19:51