równania
Ewcia: Rozwiąż równania:
a) 4xkwadrat +6x−10=0
b) x kwadrat −6x+9=0
c) 4x−4x kwadrat=1
d) −3xkwadrat+4x+1=0
e)(3−x)do kwadratu=(4−x)do kwadratu
f) (x+1)do kwadratu=(2+x)kwadra t− (2−x)kwadrat
25 maj 19:54
olekturbo: 4x2+6x−10=0
Δ = 36 + 160 = 196
√Δ = 14
x1 = −6−14/8 = −20/8 = −10/4 = −2,5
x2 = −6+14/8 = 8/8 = 1
25 maj 20:01
25 maj 20:05
5-latek: tak samo c) tez można rozwiazac w pamięci
25 maj 20:11
Ewcia: może i można jak się rozumie tą matmę:(
26 maj 12:06
J:
e) (3−x)
2 = (4−x)
2 ⇔ [ 3−x = 4 − x lub 3 − x = x −4 } ⇔ [3 = 4 (sprzecznośc lub x =
26 maj 12:11
Ewcia: Dzięki
26 maj 12:32