...
Koli: Funkcja f jest rosnąca w przedziale <−2;5>. Określ przedział, w którym rosnąca jest
funkcja g:
a) g(x)= f (x−5)
b) g(x)= f (x+10)
c) g(x)= f (x+7) −3
15 kwi 21:35
Basia: Pomagam
15 kwi 21:39
Koli: dziękuje
15 kwi 21:40
Basia:
ad.a
g(x) = f(x−5) tzn. wykres g(x) powstaje w wyniku przesunięcia wykresu funkcji f(x) o
wektor
u=[0,5]
przedział przesunie sie analogicznie czyli będzie <−2+5;5+5>=<3;10>
ad.b
identycznie tylko u=[0,−10] czyli przedział przesuwany o −10
ad.c
u=[−7;−3] ale ta druga nas nie obchodzi przedział przesuwamy o −7
15 kwi 21:43
15 kwi 21:45
ella: a to nie bedzie w przykladzie a) o wektor u=[5, 0]
a w b) u=[−10, 0] ?
30 gru 16:37
Kaja: tak ella masz rację.
30 gru 18:28
Duda:

γγγγΩΔΔΔΔΔΔ
∞∞∞∞∞ΔΔπα
26 maj 09:19
Koli: Dziekuuje
26 maj 09:20