Hejo, skąd mam wiedzieć, czy w przedziale (π/2 ; π) znajduje się liczba U{2p{2}}
Reqe: Hejo, skąd mam wiedzieć, czy w przedziale (π/2 ; π) znajduje się liczba
24 maj 14:59
5-latek: To nawet nie jest zadanie na policzenie tylko na myslenie .
Ile wynosi π ?
| | 1 | |
Wobec tego ile wynosi |
| ? |
| | π | |
Wiec jakie liczby będą nalezaly do tego przedzialu ujemne czy dodatnie ?
24 maj 15:04
5-latek: | | 1 | | 1 | |
nie |
| tylko mialobyc |
| π |
| | π | | 2 | |
24 maj 15:04
Reqe: To nie jest zadanie tylko pytanie, bo nagle mam wątpliwości jak to zauważyć. I szczerze, nie
wytłumaczyłeś mi. Tzn nie rozumiem... π to 180. 1/180. Nie rozumiem tego toku rozumowania
24 maj 15:06
Reqe: ahaaaaaaaa
24 maj 15:08
Reqe: Okay. Dzięki
24 maj 15:08
5-latek: To powiem szczerze ze ja teraz Ciebie nie rozumiem
π≈ 3,14
0,5π tez jest dodatnie wiec w przedziale (0,5π,π) sa liczby dodatnie .
No chyba ze chodzi CI o co innego
24 maj 15:11
PW: Z wiedzy ogólnej. Wiesz co to jest
√2, a więc również to, że
1,4 <
√2 < 1,5,
a zatem
2,8 < 2
√2 < 3,
skąd
czyli
Z kolei
3,14 < π < 3,15,
więc
| | π | |
Nierówności (1) i (2) pokazują, że badana liczba nie należy do przedziału ( |
| , π), gdyż |
| | 2 | |
| | π | |
jest mniejsza niż |
| . Kto tego nie widzi, może narysować na osi oba przedziały |
| | 2 | |
występujące w (1) i (2).
24 maj 15:13
Reqe: Tzn może od początku. Polecenie:
Wiedząc, że α∊(π/2;π) β∊(0';π/2) oraz sinα= 1/3 i sinβ=1/2 oblicz
sin(α+β)
dochodzę do momentu, gdy
cos
2α=8/9
| | 2{p2} | | −2{p2} | |
więc cosα= |
| lub |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −2{p2} | |
I teraz tylko |
| ∊ do dziedziny. Tylko dlaczego  α∊(π/2;π) |
| | 3 | |
Ale nie rozumiem dlaczego w tym przedziale prawidłowa odpowiedź jest na minusie.
24 maj 15:19
24 maj 15:21
PW: Pomieszanie z poplątaniem. Pytałeś o coś innego. Straciłem czas. A powtarzamy do znudzenia:
− Podawaj treść zadania w wersji oryginalnej.
| | −2√2 | |
Piszesz teraz "tylko |
| ∊ do dziedziny" − widać że nie rozumiesz co to jest |
| | 3 | |
dziedzina. Albo pytasz jak rozwiązać, albo snujesz jakieś dziwne opowieści. I nie opowiadaj
matematyki "swoimi słowami", za "prawidłowa odpowiedź jest na minusie" u bardziej nerwowych
wylecisz za drzwi.
24 maj 15:25