ciąg geomtetryczny
Ewa: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
a1=−2
q=1−√2
n=3
25 maj 20:00
olekturbo:
podstaw do wzoru
25 maj 20:08
Ewa: nie wychodzi mi, gubię się w tych wzorach.
25 maj 20:10
olekturbo: (a−b)3 = (a−b)(a2+ab+b2)
25 maj 20:17
Ewa: a to nie będzie sześcian różnicy?
25 maj 20:18
olekturbo: sorki racja =P 1−q3
25 maj 20:22
Ewa: no właśnie i z tego wzoru wychodzi mi 1−3√2+6−4, a potem jak przekształcę to już nic mi się
nie zgadza
25 maj 20:26
Mila:
| | 1−(1−√2)3 | |
S=(−2)* |
| = |
| | 1−(1−√2) | |
| | 1−(13−3*12*√2+3*1*(√2)2−(√2)3) | |
=−2* |
| = |
| | √2 | |
| | 1−(1−3√2+3*2−2√2) | |
=−2* |
| = |
| | √2 | |
=−
√2*(−6+5
√2)=6
√2−10
25 maj 20:54