ilosc liczb
karosia: Podaj ilość liczb 4−cyfrowych naturalnych parzystych, w których ilość liczb parzystych jest
nieparzysta
23 maj 21:19
Mila:
1) Jedna cyfra parzysta ( cyfra jedności)
5*5*5*5=625
2) Trzy cyfry parzyste , w tym jedna cyfra jedności
a) pierwsza cyfra nieparzysta
5*5*5*5=625
b) pierwsza cyfra parzysta,cyfra jedności parzysta, nieparzysta na dwóch miejscach może
wystąpić.
4*2*5*5*5=1000
============
1000+2*625=..
23 maj 21:57
karosia: i to juz wynik?
23 maj 22:12
karosia: a dlaczego 5*5*5*5
undefined
23 maj 22:13
Mila:
Na pierwszą pozycję wybierasz cyfrę nieparzystą ze zbioru {1,3,5,7,9} na 5 sposobów, tak samo
na drugą i trzecią, ostatnia cyfra parzysta ze zbioru {0,2,4,6,8}, czyli też na 5 sposobów .
23 maj 22:17
karosia: a 4*2*5*5*5 ponieważ?
23 maj 22:21
PW: A tak w ogóle to zadanie jest sformułowane niezrozumiale. Tak było w książce, czy opowiedziałaś
"swoimi słowami"?
5·5·5·5, bo ostatnią cyfrą może być dowolna parzysta (jest ich 5), a na pierwszych trzech
miejscach może być dowolna nieparzysta (jest ich 5, mogą się powtarzać).
23 maj 22:24
karosia: Tak jest niestety w książce
23 maj 22:38
23 maj 22:42
PW: W tamtym zadaniu jest mowa o pierwszej cyfrze parzystej − nie może ona być zerem, a więc
na pierwszym miejscu można wstawić jedną z 4 "cyfr parzystych".
24 maj 15:54