ciągi
Karolina: Rozwiąż równanie z niewiadomą x: (−11)+(−8)+(−5)+...+(3x+1)=150 ( wychodzi mi delta na minusie
a chyba nie może tak wyjść

)
26 maj 00:07
PW: Delta na minusie. A nie można bez cioci delty?
Wskazówka. x jest liczbą naturalną.
26 maj 00:13
Piotr:
3x + 1 = 34
26 maj 00:22
Bogdan:
Sprawdź Piotr swoje rozwiązanie
26 maj 00:36
Martiminiano: Jeśli chodzi o deltę:
a1=−11 r=3
an=a1+(n−1)r=−11+3n−3=3n−14
an=3x+1
3n−14=3x+1
3n−15=3x
x=n−5
Sn=U{3x−10}){2}*n
150=Sn
150=U{3x−10}){2}*n
300=3xn−10n
3xn−10n−300=0
x=n−5
3n(n−5)−10n−300=0
3n2−15n−10n−300=0
3n2−25n−300=0
Δ=4225
n1=−.... odrzucam, bo n∊N
n2=15
x=n−5=15−5=10
Odp. x=10
26 maj 00:41
Martiminiano: Jeśli chodzi o deltę:
a1=−11 r=3
an=a1+(n−1)r=−11+3n−3=3n−14
an=3x+1
3n−14=3x+1
3n−15=3x
x=n−5
150=Sn
300=3xn−10n
3xn−10n−300=0
x=n−5
3n(n−5)−10n−300=0
3n2−15n−10n−300=0
3n2−25n−300=0
Δ=4225
n1=−.... odrzucam, bo n∊N
n2=15
x=n−5=15−5=10
Odp. x=10
26 maj 00:42
Martiminiano: U Piotra powinno być 3x+1=31
26 maj 00:43
Martiminiano: Dobranoc
26 maj 00:45
Karolina: Dziękuję
26 maj 07:18
PW: Ciąg składa się z 4 wyrazów ujemnych −11, −8, −5, − 2 i (n+1) dodatnich: 3·0+1, s·1+1, ...,
3n+1, jest ciągiem arytmetycznym o (n+5) wyrazach, pierwszym wyrazie −11 i różnicy 3. Zgodnie
ze znanym wzorem
| | −11 + (3n + 1) | |
Sn = |
| ·(n + 5) |
| | 2 | |
| | (3n − 10)(n + 5) | |
Sn = |
| . |
| | 2 | |
Sumę mamy podaną w treści zadania, wystarczy więc rozwiązać równanie
(1) 300 = (3n − 10)(n+5).
Nie wiem co to jest delta, ale wiem że liczba 300 ma tylko kilka rozkładów na dwa czynniki
naturalne postaci (1), w których n ≥ 4 (bo 3n − 10 > 0). Po sprawdzeniu tych możliwości widać,
że rozkład taki jest tylko jeden:
− dla n = 10
300 = (3·10 − 10)(10+5) = 20·15,
dla pozostałych n równość (1) nie jest prawdziwa (wykonaliśmy w pamięci sprawdzenia dla n od 4
do 10, dalej nie trzeba sprawdzać, bo dla n > 10 iloczyn przekracza 300 − oba czynniki rosną).
Odpowiedź: Szukana liczba naturalna x to 10.
26 maj 11:37