??
xyz: jak to sprowadzic do wspolnej podstawy?
25 maj 20:25
xyz: ktoś pomoże? muszę to na sprawdzian rozwiązać a nie wiem za bardzo jak...
25 maj 20:41
ICSP: | | 3 | |
pomnóż równanie stronami przez ( |
| )−x − 1 |
| | 5 | |
25 maj 20:47
xyz: | | 21 | | 9 | |
no i mi wyszło ( |
| )−x+1 = ( |
| )−x+3 i co dalej jesli to dobrze ? |
| | 5 | | 5 | |
25 maj 20:51
ICSP: źle niestety
25 maj 20:52
xyz: kurde... to jak by to miało wyglądać po pomnożeniu i co dalej trzeba zrobic ?
25 maj 20:53
ICSP: | | 7 | | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )x + 1 * ( |
| )−x − 1 = ( |
| )x − 3 * ( |
| )−x − 1 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 7 | | 5 | | 3 | |
( |
| * |
| )x + 1 = ( |
| )x − 3 − x − 1 |
| | 5 | | 3 | | 5 | |
Dalej już idzie łatwo
25 maj 20:53
xyz: | | 7 | |
to po skróceniu 5 wychodzi dalej to |
| x+1 no nie? i dalej jeszcze coś się z tym robi ? |
| | 5 | |
25 maj 20:58
ICSP: na razie nie. Co z prawą stroną ?
25 maj 21:01
xyz: a no tak, skoro jeden x jest ujemny a drugi dodatni to sie zerują i zostaje −4?
25 maj 21:03
ICSP: i teraz już masz prostą sytuację.
25 maj 21:04
xyz: | | 7 | | 3 | |
czyli potem skracam te 5 i zostaje ( |
| )x+1 = ( |
| ) −4 ?  |
| | 3 | | 5 | |
25 maj 21:06
ICSP: co można ładniej zapisać jako :
25 maj 21:14
xyz: co oznacza to ln7/3 ?
25 maj 21:19
ICSP: oj log7/3 , czyli nic innego jak logarytm.
25 maj 21:20
xyz: aa okej,dziękuję,nie orientuje się w tych znakach,pozdrawiam
25 maj 21:21