równanie kwadratowe
history: 3/4 x2− 8/3 =0
Help !
25 maj 19:10
5-latek: wiec x=
√.... lub x=−
√....
25 maj 19:15
history: ale jak do tego doszłeś
25 maj 19:19
history: 
25 maj 19:23
5-latek: | 3 | | 8 | | 3 | | 8 | | 8 | | 3 | | 8 | | 4 | |
| x2− |
| =0 to |
| x2= |
| to x2= |
| : |
| to x2= |
| * |
| to |
| 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
x
2= ...
25 maj 19:25
PW: history, jeżeli nie rozumiesz najprostszych operacji typu "przenoszenie wyrazów na drugą
stronę równania" czy "dzielenie obu stron równania przez tę samą liczbę", to nie można Ci
pomóc.
25 maj 19:27
Dziadek Mróz:
9x
2 − 32 = 0
9x
2 = 32 || :9
√32 = ...
32 | 2 ↘
16 | 2 → 2 ↘
8 | 2 ↘ ↘
4 | 2 → 2 → 4
2 | 2
1
... = 4
√2
25 maj 19:27