Obliczenie całki
Marcin: Witam,
Posiadam problem z rozwiązaniem całki nieoznaczonej, rozwiązanie jej potrzebne mi jest do
zadania.
xx2 + y2 dy jeśli nie jest to czytelne ma być ... x/((x2)+(y2)) dy
Przez podstawianie chyba nie da się tego zrobić? Wychodzą mi głupoty.
22 maj 11:05
Godzio:
Wyłączam x
2 przed nawias
| 1 | | 1 | | y | |
| ∫ |
| dy = [ |
| = t ⇒ dy = xdt ] |
| x | | | | x | |
| | 1 | | y | |
= ∫ |
| dt = arctgt + C = arctg |
| |
| | t2 + 1 | | x | |
22 maj 11:15
gr:
problem ... to masz
rower ... może i posiadasz −
22 maj 11:16
Marcin: Godzio, bardzo dziękuję za rozwiązanie
22 maj 11:24
Marcin: mam pytanie, co stało się z 1 x z samego początku? czemu zniknął?
23 maj 22:42
b.: zniknął przy zamianie zmiennych (dy = x dt)
23 maj 23:31
Marcin: hmmm... ale dlaczego?
25 maj 12:10
J:
jak za dy podstawiasz: xdt , to x skraca się z mianownikiem przed całką:
25 maj 12:15
Marcin: no tak! "J" Serdecznie Ci dziękuję
25 maj 12:20