Hej :) mógłby ktoś mi policzyć: U{1+cosα}{sinα}=ctgu{α}{2} Dzięki!
Reqe: Hej

mógłby ktoś mi policzyć:
Dzięki!
24 maj 16:00
ICSP: Zdefiniuj policzyć.
24 maj 16:32
Eta:
24 maj 16:33
Eta:
"unia rozwiązań"
24 maj 16:34
ICSP: "unia przypadków"
24 maj 16:35
Eta:
24 maj 16:36
bibi: | | | | α | | α | | α | | α | | sin2 |
| +cos2 |
| +cos2 |
| −sin2 |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
|
| = |
| | | |
L = P
24 maj 16:37
24 maj 16:39
PW: Skoro tak, to "policzyliśmy, że α∊R1". R1 oznacza dziedzinę równania, czyli wszystkie liczby
rzeczywiste z wyjątkiem tych, dla których sinx = 0 (?).
24 maj 16:41
Eta:
Ze względu na cotangens ... sinα≠0
24 maj 16:47
Reqe: Dziękuję!
24 maj 16:48
PW: Tak, ale niech adept sam się o tym przekona (mnie już połówki szkodzą).
24 maj 16:50
Reqe: A skąd dokładnie znacie wzory np na cosα=cos2U{α/2}−sin2U{α/2}? Czy cosα trzeba wyliczyć, czy
od razu jest gdzieś do wydrukowania strona ze wszystkim? Wiem, że są tablice etc. jednak tam
nie ma części wzorów, jak np cosα
24 maj 16:57
Eta:
| | α | | α | | α | | α | |
1+cosα= 1+cos2 |
| −sin2 |
| = 1+cos2 |
| −(1−cos2 |
| )= ....... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 maj 16:59
Monisiaq: Jemu chyba chodzi o to, skąd się wzięło ogólnie
Czy z jakiejś kartki/strony
24 maj 17:03
pigor: ...,
w tablicach masz wzór : cos(α+β) = cosαcosβ −sinαsinβ (można go wyprowadzić,
ale to za dużo już byś ...

chciał) no to niech α=β ⇒
cos2α = cos2α − sin2α,
a stąd cosα = cos2
α2 = cos
2α2 − sin
2α2 itd. itp.
24 maj 17:50