10 kwi 18:43
sony: jak zrobić b i c?
21 sty 17:45
sony: proszę o pomoc
21 sty 18:01
nata: b) robimy tak:
z Δ ACE obliczamy długość AC =
√320= 8
√5
z Δ ABE obliczamy AB = 10
Δ ABC jest równoramienny AB=BC=10
oznaczmy punkt przecięcia przekątnych jako P
z rysunku AP=PC, więc BD jest symetralną AC, zatem Δ ACD jest równoramienny,
wysokość Δ ACD dzieli go na 2 Δ prostokątne, równoramienne, gdzie PD=PC=4
√5
z Δ BCP obliczamy BP= 2
√5
BD=BP+PD=2
√5 + 4
√5 = 6
√5
c)
punkt przecięcia przekątnych oznaczam jako P
Δ APD ma kąty: 90, 60, 30
0, więc AP=2*DP=DB
i dalej nie wiem jak udowodnić, że Δ APD jest podobny do Δ BCD − jak to udowodnimy to reszta
obliczeń to pikuś − może ktoś pomoże
24 maj 19:20
Eta:

|DS|=|SB|=|SC|=|BC|=R
Trójkąt CBS jest równoboczny o boku długości R=12
W trójkącie ADS o kątach 90
o, 60
o, 30
o
|DS|=R to |AS|=2R
|AC|=3R=36 , |DB|=2R=24
24 maj 20:14
nata: Eta skąd wiadomo, że ΔBCS jest równoboczny, przecież znamy tylko 1 jego kąt i przeciwległe
ramię
24 maj 20:24
nata: ok, już chyba wiem
na każdym Δ prostokątnym możemy opisać okrąg, stąd SB=SC i kąt między nimi = 60
0
(wierzchołkowy), to 2 pozostałe kąty są takie same, czyli też mają po 60
0
dzięki, a ja tyle nad tym siedziałam
24 maj 20:31
Eta:
Dorzucam jeszcze ....
24 maj 20:35