Funkcja liniowa
Maciek: Funkcja liniowa przechodzi przez punkt A=(−1,5).Jej miejscem zerowym jest argument x0=4
Podaj wzór funkcij
sporządż jej wykres
określ dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie,a dla jakich wartości ujemne
jakiemu argumentowi odpowiada wartość funkcji "7"
25 maj 22:33
olekturbo: A = (−1,5) B = (4,0)
y = ax+b
5 = −a+b ⇒ b = 5+a
0 = 4a+b
0 = 4a+5+a
5a+5 = 0
a = −1
b= 4
y = −x+4
25 maj 22:53
olekturbo: −x+4 > 0
−x > −4
x < 4
wartosci dodatnie
−x+4 < 0
−x < −4
x > 4
wartosci dodatnie
7 = −x+4
−x = 3
x = −3
25 maj 23:03