Monotoniczność ciągów
Bart0s: Podaj przykład:
1) ciągu rosnącego o wyrazach:
a) dodatnich − an = 2n2 + 2
b) ujemnych − an = −3n−2
c) większych od 10 − an = (10n)n+1
d) mniejszych od −2 − an = (−2n)3
2) ciągu malejącego (an) takiego, że ciąg (bn), bn = |an|
a) jest malejący − an = −3n ⇒ bn = |−3n| = |3n|
b) jest rosnący − an = −2n ⇒ bn = |−2n| = |2n|
c) nie jest monotoniczny − an = −2n2 + 3 ⇒ bn = |−2n2 + 3| = |2n2 − 3|
Czy to są dobre przykłady czy można podać jeszcze jakieś inne(ciekawsze)?
25 maj 16:13
vaultboy: a)ok
| | 1 | |
b)−3n−2 nie jest rosnący (dobrym przykładem jest np. −2− |
| ) |
| | n | |
c)ok
| | 1 | |
d)analogicznie (−2n)3 nie jest rosnący (można skorzystać z przykładu −2− |
| ) |
| | n | |
25 maj 16:20
Bart0s: Dobra, ok. A w 2) jest dobrze czy też należy poprawić?
25 maj 16:34