argument liczby zespolonej
robert: Witam. Jak wyznaczyć argument liczby zespolonej ? Mam np. postać liczby zespolonej
przekształcić na trygonometryczną:
| | 3π | | 3π | |
−6+6i wiem że po przekształceniu jest to 6√2(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Nie mam zielonego pojęcia jak ustalić argumenty...
14 lut 15:35
robert: Bardzo proszę o pomoc...
14 lut 20:23
Andrzej: z = −6+ 6i
|z| =
√(−6)2+62=6
√2
14 lut 20:31
robert: Nie wiem właśnie z skąd się bierze to 3*pi/4...

Proszę o wytłumaczenie.
14 lut 21:03
k4r: Sinus jest dodani, cosinus ujemny. Wiec jest to druga połowka ukłądu współrzędnych. Czyli
zakres 180stopni do 90stopni.
45stopni + 90 stopni = 135stopni ,po przeliczeniu na radiany daje ci 3/4π
14 lut 21:31
robert: A wiesz może gdzie mogę znaleźć materiały żeby sobie to poćwiczyć? albo chociaż pod jakim
hasłem poszukać
15 lut 09:32
k4r: Liczby zespolone, postać trygonometryczna, pierwiastkowanie liczb zespolonych, sprowadzanie do
postaci algebraicznej, wykładniczej...
Materiału jest opór
15 lut 10:18
robert: Czy ktoś jest w stanie możliwie krok po kroku policzyć coś takiego:
| (1 + i)100 * (−√3 + i)200 | |
| |
| (1+ i√3)2 | |
Bardzo bym prosił o pomoc...
15 lut 17:17
15 lut 17:26
Basia:
z=1+i
|z| =
√12+12 =
√2
| | π | | π | |
z=1+i=√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
z
n = |z|
n(cos(nφ)+isin(nφ))
(1+i)
100 = (
√2)
100(cos(25π)+isin(25π))=
2
50(−1+0)=−2
50
analogicznie policz pozostałe składniki czyli
(−
√3+i)
200 i (1+
√3)
2
15 lut 17:34
robert: Dziekuję. Zaraz postaram się rozwiązać resztę i podam wynik do sprawdzenia.
Jeśli możesz powiedz jaki jest sposób żeby znaleźć wartość dla sin i cos tak jak w przypadku
np. 25π
15 lut 17:41
Basia:
sinus i cosinus są funkcjami okresowymi;
okres podstawowy = 2π
okres ogólny 2kπ gdzie k∊C
sin(25π) = sin(π+24π) = sin(π+2*12π)=sinπ=0
cos(25π)=cosπ=−1
15 lut 17:44
robert: Na głowę zaraz dostane... Czy dobrze rozumiem, że w przypadku (−√3+i)200
| | 200 * 5 | | 200 * 5 | |
będzie: 2200 (cos |
| + isin |
| ) |
| | 6π | | 6π | |
| | 3π | | 3π | |
i ja to będzie? tak? 2200 (cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i dalej? −2
200
15 lut 18:46
Pomocy: Jak udowodnić że arg(z1z2)= argz1+argz2
9 mar 23:05
25 maj 14:58
PW: Jak udowodnić, że argument iloczynu jest sumą argumentów − bardzo prosto, z definicji. Trzeba
tylko znać wzory trygonometryczne. I tu jest problem. W szkole "tego nie przerabialiśmy", a
na uczelni nikt się nie będzie zniżał do takiego poziomu. Masz jak widać pewne braki i musisz
je samodzielnie nadrobić. Kliknij po lewej stronie "Trygonometria" i sprawdź, czy znasz
wszystkie te wzory (sumy i różnice funkcji trygonometrycznych, funkcje sumy i różnicy) i czy
umiesz rozwiązywać podstawowe równania trygonometryczne..
25 maj 17:02
J:
to archiwum

... i kryptoreklama
25 maj 17:06