rownanie kwadratowe
Warchlak: Dochodzę do momentu kiedy wyciągam wspólny czynnik przed nawias, ale nie miałem jeszcze wiele o
równaniach kwadratowych i nie wiem co dalej robić

(x
2 − 6x)
2 + 8(x
2 − 6x) +15 = 0
25 maj 20:17
ICSP: (x2 − 6x)2 + 8(x2 − 6x) + 16 = 1
(x2 − 6x + 4)2 = 1
itd
25 maj 20:20
Warchlak: Możesz to jakoś inaczej pokazać bo nie do końca rozumiem co stało sie z ta 8 przed drugim
nawiasem?
25 maj 20:28
ICSP: Zamień na chwilę x2 − 6x na "t" :
t2 + 8t + 16 = 1
Widzisz wzór skróconego mnożenia ?
25 maj 20:31
Warchlak: Dziękuje
25 maj 20:34