Jak policzyć ile wynosi w radianach
nowik: Jak policzyć ile wynosi w radianach
| −√3 | |
| ? Jak obliczyć, że to 56π? |
| 2 | |
25 maj 19:14
AS: Nie poknociłeś coś z tematem
Przecież radiany,stopnie to są miary kątowe.
25 maj 19:22
nowik: Ogólnie to jest:
| | √3 | |
cos3x=− |
| w przedziale <− π; π> |
| | 2 | |
25 maj 19:25
nowik: Bardzo proszę o pomoc
25 maj 19:32
Mila:
| | π | | π | |
3x= |
| +π+2kπ lub 3x=− |
| +π+2kπ seria rozwiązań |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 5π | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| +2kπ /:3 |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 2kπ | | 5π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub 3x= |
| + |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
Teraz podstawiaj kolejno k=0,−1,1,2,−2,... wybierz te rozwiązania, które leżą w przedziale
<−π,π>
25 maj 21:08