Znaleźć funkcję f - funkcje wielu zmiennych
jn45: Znaleźć funkcję f, dla której:
a) df=(3x
2−2y)dy−2xdx
| | 1 | |
b) grad f= |
| [x, −y] |
| | x2−y2+1 | |
24 maj 18:11
jn45: Co do podpunktu a):
3x2−2y to pochodna cząstkowa po y, natomiast −2x to pochodna cząstkowa po x. Myślę więc, że
trzeba policzyć całki z tych pochodnych cząstkowych, odpowiednio po dy i dx.
Dostaję wtedy wyniki: 3x2y−y2+C oraz −x2+C. Co jednak trzeba zrobić dalej aby otrzymać
funkcję f?
24 maj 22:42
Mariusz: 6x≠0
to nie jest różniczka zupełna
25 maj 02:04
Mariusz: Może zmienne ci się pomyliły bo
df=(3y2−2x)dy−2ydx
jest już różniczką zupełną
25 maj 02:06