ciągi
basia: Bardzo proszę o pomoc gdyż matematyka to dla mnie czarna magia. Potrzebuje rozwiązania na
jutro.
zad. 4. Wzór ogólny ciągu artmetycznego w którym a =3 i r =2 ma postać.
a. an =2n +1
b. an =2n −1
c. an =2n +3
d. an =3n +2
zad.5. W ciągu artmetycznym a 5=4 i a 7=1. Wyraz a 6 jest równy.
a. 2, 5
b. −2, 5
c. 2
d. 3
zad. 7. Liczby x +1, 5, 2x tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wówczas liczba x jest
równa.
A. 5
B. −5
C. 3
D. −3
Zad. 8. Ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony wzorem an =3x −20
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Zad. 9. W ciągu artmetycznym a 1=3 i r =2. Wtedy suma S 10=a 1+a 2 +..... +a 10 jest równa:
A. 120
B. 210
C. 99
D. 142
Zad. 10. Suma n poczatkowych wyrazów ciągu wyraża sie wzorem Sn =2n 2−6r. Wynika stąd że
różnica ciągu jest równa.
A. 4
B.6
C. 2
D. −6
Bardzo błagam o pomoc.
25 maj 17:59
25 maj 18:09
PW:
Uuuuu ... Nie odrabiamy prac domowych. Pomagamy, gdy ktoś nie umie rozwiązać
jednego zadania.
Pomogę w zadaniu 8. Jest źle sformułowane (bez sensu). Ciąg ma zależeć od liczby naturalnej n,
a nie od jakiegoś x, w dodatku nie zdefiniowanego.
25 maj 18:12
Mariusz: a
0=3
r=2
Ciąg arytmetyczny spełnia równanie rekurencyjne
a
n=a
n−1+r
A(x)=∑a
nx
n
∞ ∞ ∞
∑ a
nx
n= ∑ a
nx
n+∑ 2x
n
n=1 n=1 n=1
| | 3−x | | 1−x+2 | |
A(x)= |
| = |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
∞
n=1
A(x)=∑x
n+∑2(n+1)x
n
a
n=1+2(n+1)
a
n=2n+3
26 maj 07:06
x: kawał chuja z ciebie, mariusz
26 maj 10:05
J:
7) warunek: 2*5 = (x + 1) + 2x ⇔ 10 = 3x + 1 ⇔ 3x = 9 ⇔ x = 3
26 maj 10:10
J:
9) a
10 = 3 + 9*2 = 21
| | 3 + 21 | |
S10 = |
| *10 = 5*24 = 120 |
| | 2 | |
26 maj 10:14
Mariusz: J:zauważ że wzór który podałem obowiązuje jeśli numerujemy wyrazy od zera
(tak jak ma to miejsce w C/C++)
2 cze 07:25