matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 900,
899
,
898
,
897
,
896
,
895
,
894
,
893
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Misia:
Rozwiąż układy równań
9
pat:
jak udowodnic że
26
pati:
Liczbę osób ,które odwiedziły giełdę kwiatów n− tego dnia od momentu jej otwarcia opisuje wzór G(n)=−3n2 +36n − 18 gdzie n ∊ N+ i 1≤n≤11 a) w którym dniu giełdę kwiatów odwiedziło najwięcej
10
patii:
Wykaż, że jeżeli x, y, z są liczbami dodatnimi oraz xyz =1, to
20
Ki*:
jak zabrać się za taką granicę ?
6
aliszjaa:
POMOCY
14
mat:
Proszę o pomoc w równaniu rózniczkowym y'+y=x
2
podzielić przez y
2
wiem tylko że jest to chyba równanie Bernuliniego
7
Tomek:
Hej przy przygotowaniu do olimpiady pojawiły się trudności z tym zadaniem. Mógłby ktoś pomóc?
8
tn:
Ze zbioru A wybieramy losowo dwie różne liczby. Jakie jest prawd−stwo. wylosowania dwóch liczb, których suma jest większa niż 17.
7
Janek:
Witam! Jak moge rozwiazac to rownanie?
4
Tomek:
Hej potrzebuję pomocy przy tym zadaniu. Jeśli dacie radę to dzięki z góry i proszę żebyście zapisali wszystkie obliczenia/przekształcenia
3
Dominika:
Czy można ułożyć równanie kwadratowe tak, aby suma pierwiastków: a) była równa 7, a ich iloczyn 3
3
olek:
Dane są dwa okręgi o promieniach r i R. Określ wzajemne położenie tych okręgów, jeżeli odległość między ich środkami wynosi 2
√
5
oraz:
14
GrFaf:
Potrzebuję pomocy, zacięłam się na tym zadaniu: ((sqrt{n})−1)\over sqrt{2n+2}
15
doob:
Zbadaj zbieżność szeregu
5
Łukasz :
Witam! Potrzebuję pomocy :
6
cim:
Rozwiąż równanie − wytłumaczenie krok po kroku:
2π
1
sin(6x+
)=−
3
2
8
GrFaf:
Proszę o pomoc, oblicz granicę ciągu
√
n
−1
√
2n+2
8
Paweł:
Witam
16
asdf:
Rozwiąż:
9
diks:
Kto mi pomoże z tą pochodną?
14
Waroo:
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tej oto całki stosując metodę przez części?
4
ron:
Proszę, narysujcie mi to !Rysunek na trójkącie Abc o polu opisano okrąg . Z punktu P lezącego na prostej AB poprowadzono
5
Łukasz :
Witam! Potrzebuję pomocy :
4
pk:
x
pochodna z
− tgx
cos
2
x
1
pati:
Liczbę osób ,które odwiedziły giełdę kwiatów n− tego dnia od momentu jej otwarcia opisuje wzór G(n)=−3n2 +36n − 18 gdzie n ∊ N+ i 1≤n≤11 a) w którym dniu giełdę kwiatów odwiedziło najwięcej
5
Marcin:
z
4
= (1+i*
√
3
)
8
4
kocia:
zad1 Srednia arytmetyczna liczb 3,11,o,x,0 jest równa 2 oblicz x zad2 Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych w których cyfra dziesiątek jest o 2 większa od cyfry jednosci
10
magda:
((2n−3)
4
)/((n+5)(5n
2
+4n)(1−3n))
2
misia:
zad1 kąt α jest ostry i sinα=jedna czwarta oblicz 3plus 2tg kwadratα zad2 wyznacz równanie okręgu stycznego do osi Oy którego Środkiem jest punkt S (3−5)
5
aa:
Witam!
2
Tusia:
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tej całki? Wiem że nie należy ona do trudnych, jednak
0
Kaśka:
proszę o pomoc :
5
Marusia:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym przekątne przecinają się pod kątem prostym. Ramię trapezu ma długość
2
Łukasz :
Witam! Potrzebuję pomocy w zadaniu. W zawodach strzeleckich do tarczy, jeden z zawodników uzyskał w pięciu strzałach 21 punktów,
2
lulu:
Czy ktos moze napisac obliczenia do tego bo jakos mnie zacmilo i nie wiem jak to zrobic
1
3
−
=?
2x
8x
10
me gusta:
Witam mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tych dwóch przykładów ? :
3
A.:
Całkowanie przez częsci !
5
Justyyyyna :
2sinx+
√
3
tgx=0
3
Ania:
POMOCY
4
Justyyyyna :
Witam . Pomoże ktoś ? Naszkicuj wykres funkcji f(x)= cosx
√
|cosx|−1
3
asdf:
Witam,
3
zad:
Długość odcinka o końcach K = (−2, 4), L = (5,−3) jest równa..
15
Sławomir.:
A i B są takimi zdarzeniami zawartymi w Ω, że A⊂B oraz p(a) = 0,3 i p(b) = 0,4.
1
monika:
zad1Punkty A(−1,3)i C=(7,9) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD promień okręgu opisanego na ty prostokącie jest równy? zad2Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym
1
monika:
zad1 Odcinki BC i DE są równolegle długości odcinków AC CE BC długość odcinka DE jest równa ?AC=4 CE=6zad 2pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 4cm jest równe?
0
Lola:
1.podaj zbiór wartości funkcji g(x), gdy dziedziną funkcji f jest zbiór D = (0, 4).
10
karla samanta:
narysuj wykres . . . . Narysuj wykres funkcji f opisanej układem : f(x) = −x dla x ∊ ( −
∞
,0)
5
Paulina123123:
a)
3
1
(
)
−1
+ (
)
−2
=
4
3
b)
4
hermano17:
6/2(2+1) = ? po zlikwidowaniu nawiasu mamy: 6/2*3
6
Dominika:
1
f(x)=
x−2
√
x−2
−2
2
alm:
Witajcie robię zadanko:
http://www.matematyka.pl/24505.htm
1
alm:
Witajcie robię zadanko:
http://www.matematyka.pl/24505.htm
1
Gość 123:
Kątα jest ostry i sinα=1/4.Oblicz 3+2tg
2
α
7
Gość:
ile wynosi: sin3x ≤ 0
1
cos2x <
2
13
M.:
Wykaz ze rownanie x
4
−4{3}x
2
+ 4 = 0 ma cztery rozne pierwiastki. Oblicz sume czwartych poteg tych pierwiastkow.
1
Vvv:
Po lewej stronie równania zapisano sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego. Rozwiąż to równanie.
1
natka:
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Punkt styczności dzieli ramię trapezu na odcinki długości 4cm i 9cm. Oblicz pole i obwód trapezu
3
Mariusz:
Coś mi się ubzdurało: arctgx =tgx
−1
czyli 1/tgx ctgx= 1/tgx więc arctgx = ctgx
1
misia:
zad1 Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez punkt P=(1,2)zad2 Wielomiany W (x)=ax(xplus b)kwadrat i V (X)=x do potęgi trzeciej plus 2x
159
michał:
Oblicz pochodne
a) f(x) = 3x
2
− 5x + 1
2
Vvv:
Rozwiąż równanie
2
Natala:
Wyznacz równanie elipsy o środku (0,0), jeżeli wiadomo ze mimośród wynosi ½ i ogniskiem jest punkt (0,3).
3
Bobson:
Na płaszczyźnie dane są punkty A(−4; 0) , B(2; 6) oraz prosta k: x+2y−3=0. Wyznacz współrzędne punktu C leżącego na prostej k tak, aby był on równo odległy od punktów A i B . Proszę o pomoc
4
kajka:
mógłby mi ktoś napisać co dzieje się z dziedziną gdy delta<0
15
RÓWNANIA:
Proszę o pomoc w równaniach.
P
O
M
O
C
Y
jakieś wskazówki, podpowiedzi, rozwiązania, może akurat ktoś to miał kiedyś
7
arkadiusz:
Wie ktos moze jak policzyc granicę z ln(2x/x
2
+1), dla x −> +− nieskonczonosci ?
2
bart1996:
:::rysunek::: oblicz długość boku x, zaznaczonego na rysunku poniżej, z dokładnością do 0,1cm (patrz tabela
3
lipal:
wpierw usunąć niewymierność po sprowadzeniu do wspólnego mianownika,czy wpierw odjać?
√
16
−
√
5
chodzi mi o działanie
√
40
9
hej:
kto pokaże jak to się robi?
19
Rodney:
Zmagam się właśnie z zadaniem konkursowym i zastanawiam się jak je ugryźć... Probowalem googlac pomocy, ale jakos nie wyszlo... Nie wiem czy moge tutaj napisac tresc tego zadania, wiec moze
2
zad:
Pole koła ograniczonego okręgiem (x − 3)
2
+ (y + 1)
2
= 7 jest równe..
15
aa:
Witam!
3
Kamil:
Czy istnieje rozwiązanie 2sin(4x)=5x
2
− 2x +3
4
Cusack:
Mam problem z kolejnym wykresem, tj.
2
ala:
∫
2
x
√
1−4
x
dx
3
Misia:
Rozwiąż równanie :
2
dot:
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie O i promieniu R z okręgiem o środku w punkcie S i promieniu r, w zależności od r.
0
mich:
mamy 50 kulek, losujemy z nich 25 par. Jest 7 kulek czerwonych i reszta czarnych. Jakie jest prawdopodobieństwo że przynajmniej jedna para to para z czerwonych kulek?
2
aaa:
http://img.liczniki.org/20121230/Bez_nazwy_1_kopia-1356861293.png
16
PuRXUTM:
:::rysunek::: hej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć rzuty prostokątne bo nie za bardzo ogarniam...
2
Mariooo:
Mam problem z całką: (
√
x
+1}(x−
√
x
+1)dx
4
eliza:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x+y≥1?
0
art:
Ile systemow pozycyjnych o podstawie p≥2 mozna utworzyc majac do dyspozycji 26 cyfr
5
patka:
Rozwiąż nierówność (2x − 3) (x + 1) ≤ x (x + 1).
0
natka:
W trójkąt równoramienny wpisano okrąg o promieniu 3cm. Następnie narysowano drugi okrąg o promieniu 2cm, który jest styczny do pierwszego okręgu i do ramion trójkąta.
2
xyz:
Wskaż parę liczb naturalnych m i n spełniających równanie m
2
− n
2
= 3.
1
Marian:
Napisz równanie biegunowej do krzywej y = x
2
− 4x + 5 w punkcie (3,0).
5
Maslanek:
Pytanie natury logicznej
8
ss:
Oblicz całkę:
3
ujiiji:
Czy 6m kw to tyle samo co 600cm kw?
2
rozwiaz:
Zbiorem rozwiązań nierówności
3
paweł:
Który z podanych punktów leży na okręgu o równaniu (x − 2)
2
+ (y + 4)
2
= 4? A. (3,−4) B. (4,−4) C. (4, 2) D. (−2, 4)
7
zad:
Artur mozna Cie jeszcze o cos zapytac
3
Sylwia:
Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol o równaniach:
6
Amanda:
Zbiorem rozwiązań nierówności −x
2
+5x>0
3
Steefler:
liczba
√
11
jest liczbą niewymierną. Wykaże że liczby 7
√
11
+5,
√
11
−1 przez
√
11
są liczbami niewymiernymi
4
Amanda:
:::rysunek::: 1 kropka − > −3
5
bolo:
rozwiąż równanie
2
Dominik:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 3
x
+ 3
−x
. a) Uzasadnij, że wykres funkcji f jest symetryczny względem osi OY.
3
Gość:
Dla jakich wartości parametru a promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
−2ay+2a−1=0 jest większy od 2.
7
Martyna:
jestem w trakcie rozwiązywania zadania i nie wiem jak dojść z
3
orzeł:
Zadanie brzmi następująco:
4
Neko:
Przedstaw Pole P prostokąta.. jako funkcje zmiennej x
3
hello :
Jakie wyrażenia należy wpisać w miejsca liter α i β, aby otrzymać równość prawdziwą dla każdej liczby rzeczywistej x i y?
2
szopenskacz:
Całencja:
cos2x
∫
dx
cosx−sinx
8
Misio:
calka: x
3
(x
2
−1)
7
proszę krok po kroku
30 min siedze i nic
5
paweł:
W trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki o długościach 2cm i 5cm. Oblicz pole tego trójkąta.
10
nn2cc:
f(x)=x
4
−4x
3
+4x
2
−117 wyznacz maksymalne przedzialy w ktorych funkcja jest rosnaca
6
bolo:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. krawędz podstawy ostrosłupa ma długość 6 a kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi. Moze mi ktos to narysowac ? Mysle ze z policzeniem nie
4
student:
3 < |z| < 5
4
ktoś:
kwadrat o boku długości 2 obrócono wokół jednego z jego boków . czy powstała bryła ma 2π objętości
5
Ania:
hej mam problem z takim zadaniem Wiadomo że jednym z rozwiązań równania ze zmienną x: x
3
−7x+a=0 jest 3.Pozostałe rozwiązania tego rownania to
6
bolo:
√
3
cosx + sinx= sinxtgx +
√
3
sinx x∊<−π/2; 3π/2>
2
szopenskacz:
jak policzyć całkę, nie korzystając ze wzoru z tablic : >
dx
∫
4x
2
+1
7
bolo:
ze zbioru liczbZ={1 do 40} wylosowano trzy liczby. Oblicz prawdopodobieństwo ze wylosowano co najmniej jedna liczbe podzielna przez 7.
1
paweł:
Trójkąt, którego boki mają długości 6 cm, 8 cm i 13 cm jest trójkątem..
13
Maciek:
Wykaż że jeśli a
2
+ b
2
≤2 to a + b ≤ 2
2
paweł:
Podczas trzydniowej wycieczki uczniowie przeszli 65km. Pierwszego dnia przebyli dwa razy tyle kilometrów co trzeciego dnia, a drugiego dnia – o 10 kilometrów mniej niż pierwszego.
2
Szyszunia:
zobliczyc ekstremum i monotoniczność funkcji y=(x2)/x2−9
1
paweł:
Mama jest obecnie trzykrotnie starsza od syna. Za 13 lat będzie już tylko dwukrotnie starsza od niego. Ile lat ma obecnie mama?
10
patka1:
Niech n oznacza liczbę naturalną. Wykaż, że liczba n
3
− n jest podzielna przez 6.
36
gustek:
Gdzie lepiej pójść:matematyka na politechnice czy uniwersytecie?
6
mc:
Oblicz sumę S
12
ciągu artmetycznego (An)
2
Kamil:
Proste x = 8, x = −8 to proste, które są kierownicami elipsy, której mała oś wynosi 2b=8. Napisz równanie elipsy.
3
mc:
Oblicz sumę S
1
2 ciągu artmetycznego (An)
13
anka:
x
3
−3x
2
−4x=0
3
ah:
oblicz wartość arctg(tg(8))
21
Eta:
:::rysunek::: Mamy
Sylwestra ! !
3
Cusack:
Jak narysować wykres tg
2
x ?
4
Krzychu:
1
Z jakich przekształceń to x+y+z=1 przechodzi w to xyz ≤
?
27
9
tn:
Witam. 1. W pierwszej urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe, a w drugiej urnie 7 czarnych i 8 białych.
1
MeGaN:
musze obliczyc granice funkcji z tym, ze nie rozumiem ogolnie o co chodzi z tymi arcusami np:
3
1212:
pochodna F(x)=x
sinx
=e
sinx*lnx
mam rozwiązany ten przykład, tylko już na poczatku nie rozumiem skąd wzięła się ta równość.
10
Potrzebujący:
wie ktoś jak zrobić w latex taka tabelke
http://zapodaj.net/245a28c013eb5.png.html
Wymyslilem cos takiego.
6
Cusack:
Nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy wykresami tych funkcji:
10
vanillia:
rozwiąż graficznie równiania: a) 2
x+3
= −x
5
Dominik:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 6
x
− 6
−x
. a) Wykaż, że funkcja f dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości.
1
popek:
log
x
625 = 0,75
2
:):
W trójkącie prostokątnym a, b oznaczają długości przyprostokątnych, c jest długością przeciwprostokątnej, α oznacza miarę kąta leżącego naprzeciw przyprostokątnejdługości a.
5
anka:
log
3
x = −3
3
asdf:
6
n
+ 7
n
(
)
1/n
(pierwiastek n−tego stopnia)
8
n
+9
n
3
gościnka:
bardzo bym prosiła o pomoc: |2x−1|=|x−3| zupełnie zapomniałam jak się rozwiązuje równanie z dwoma modułami...
0
tn:
Godzio, Eta, Trivial, Gustlik, Bogdna, Mila, i ktokolwiek jeszcze tutaj jest − pomocy
http://matematyka.pisz.pl/forum/176501.html
8
lipa:
[(
√
48
−2
√
27
+
√
12
}(
√
5
+2−
√
75
]
13
ron:
:::rysunek::: Pazdro : w prostokącie abcd bok ab jest trzy razy dłuższy od boku bc. Wewnątrz tego prostokąta
11
asdf:
granica ciągu:
3
M:
granica ciągu
6
Sufrimenda:
Witam, mam problem z równaniem pierwiastkowym, a mianowicie z wyznaczeniem dziedziny.
6
1212:
Oblicz pierwszą i drugą pochodną funkcji:
x
f(x)=x
√
1−x
2
+arctg
√
1−x
2
Mógłby ktoś spr czy dobrze jest to zaczęte?
5
anka:
pomoże ktoś : 27x
4
+54x
3
−x−2=0
8
Borys:
n + sin n
lim
1 − n
n→
∞
1
TOmek:
WOLFRAN jest opcja zeby wyswietalo postac trygonometryczną jakiejś liczby zespolonej?
9
madziora:
Do zbioru rozwiązań nierówności (x+7)(x−4)>0 należy:
0
pomocy !!:
Dwa jednakowe czworościany foremne zestawiono podstawami. Oblicz sinusy dwóch różnych kątów miedzy ścianami powstałej bryły
5
Kevio:
Mam problem. Muszę uzyskać y po jednej stronie a resztę po prawej tak aby dało się z tego narysować wykres y(x). Równanie wygląda tak:
4
hela;):
⎧
3x − y = 1
Układ równań
⎩
x + 3y = 7
2
monika:
zad1 oblicz sinus kąta miedzy przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy zad2 przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 12 wysokość stożka jest równa
2
monika:
zad1 przekątna sześcianu ma długość 9 oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu zad2 rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką o gry oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
3
monialisia:
ogarniam maturkę z operonem : Dany jest wielomian W(x)=2x
3
+nx
2
+mx+8. Wyznacz liczby m i n, jeśli wiadomo, że reszta
1
kocia:
zad1 Oblicz medianę danych 0,1,3,3,1,1,2,1zad2 ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 15
5
Bartek:
x
2
−9x+4
3x
2
−14x+5
dla x =2
0
agata:
Równanie różniczkowe dy/dx=(4x+2y+5)
2
0
agata:
Równanie różniczkowe dy/dx=(4x+2y+5)
2
0
Tomasz:
y+x−e
y/x
=0 obliczyć pochodną dy/dx
0
misia:
zad1Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrorowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0,1,2,3}zad2 Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny suma tych
0
kasia:
Prostopadłościan, którego dolną podstawą jest prostokąt D położony w płaszczyźnie O(xy) i ograniczony prostymi x=c, x=d (c<d) y=e y=f (e<f), został ścięty od góry powierzchnią
0
kocia:
zad1 Podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS jest kwadrat ABCD pole trójkąta równoramiennego ACS jest równe 120 oraz |AC|
AS|=10:13 oblicz pole powierzchni bocznej tego
1
Kamil:
prawdopodobieństwo że po 2002 rzutach monetą liczba orłow jest większa niż reszek wynosi
6
KAJA:
Dane są zdania: A) −2√3∊W⇒6/372
8
student:
Wyznacz moduł liczb zespolonych:
2
furek:
ile to jest 1/ctgx ? czy to jest tgx ?
2
Dominik:
Dane jest równanie x
2
+ (9
a
+ 3
a
)x + 27
a
= 0, w którym niewiadomą jest x. Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej a dane równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie.
4
Marcin:
Witam. Jak wykonać takie działanie: (a+b+2)
2
27
ohayou:
Czy zbiory W1,W2 sa podprzestrzeniami przestrzeni liniowej V=R
3
? W1={(x
1
,x
2
,x
3
);x
1
*x
2
−x
3
=0}
9
beat:
1
(
)'
v−
√
a
2
+v
2
10
m.:
Ktoś mi powie jak obliczyć z tego całkę?
3X
√
1+x
2
5
edek:
∫cos
2
x sinx dx=
9
student:
Dlaczego w delcie jest 4? http://img22.imageshack.us/img22/6945/pomoca.jpg
6
Karolina:
przedział P=(−5,5) jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności[x−a]<d, gdzie x jest niewiadomą. Podaj liczby a i d.
4
name:
:::rysunek::: Witam, otóż mam napisać dowodzenie odnośnie trójkąta , a mianowicie: Jeśli w trójkącie
5
Gość:
Układ równań x−y=−3 −4x+4y=8
8
TheLawPL:
Witam! Mam problem z wymienionymi w temacie funkcjami.
7
...:
Dziedziną wyrażenia wymiernego W=
3
x
:
x
2
−25
x+2
jest zbiór
3
Ania:
W urnie znajduje się 10 kul, z których 3 są żółte, 2 czerwone a reszta białych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 4 losowo wybranych kul będą wszystkie możliwe kule czerwone?
1
...:
Rozwiązaniem równania
(x
2
−4)(x−4)
(x−2)(x−3)
=0 są liczby
0
michał:
chciałbym zyczyc wszystkim forumowiczom udanego sulwestra. zwłaszcza Ecie, aniab, oraz forumowiczowi z miasta Neptuna
gdyż oni najbardziej mi pomagali przez ten rok
7
glaca:
na przyjeciu spotkało sie 12osób .Każdy przywitał sie z każdym .Ile nastapiło powitan?
10
mirek:
prosze o sprawdzenie nierównosci wykładniczej
9
x
<27
x
+
8
27
wyszło mi x<−6 chce sprawdzic czy jest dobrze
2
Tarkus:
Towar kosztuje k złotych. Oblicz ile bedzie kosztowal ten towar pod dwukrotnej dwudziesto centowej obnizce.
12
monochloropochodna:
sin
4
x
∫
cos
2
x
wyszło mi tgx−2x+xcos
2
x−2xcosx+2sinx+C
3
sylwiaaa:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
5
kalesniak:
Maturka :Napisz równanie obrazu okręgu opisanego na trójkącie ABC w jednokładności o srodku w punkcie P=(1,0) i skali k=−2
10
Krzychu:
Czy można powiedzieć, że każdy trójkąt powstały na bokach trójkąta prostokątnego jest również prostokątny? Nie można prawda
?
7
rus:
1
∫
(x−2)
2
(x+3)
3
5
piotr:
oblicz a2,a7,an+1, gdy an=−2n−3