dowody
Dominik: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 6x − 6−x.
a) Wykaż, że funkcja f dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości.
b) Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 6n * f(n) jest iloczynem dwóch kolejnych
liczb nieparzystych.
a) a, −a − liczby przeciwne
f(a) = 6a − 6−a
f(−a) = 6−a − 6a
f(a) + f(−a) = (6a − 6−a) + (6−a − 6a) = 0
suma liczb przeciwnych wynosi 0
b) 6n * f(n) = 6n(6n − 6−n) = 62n − 1
n, k ∊ ℕ
62n − 1 = (2k−1)(2k+1)
62n − 1 = 4k2 − 1
62n = (2k)2
6n = 2k
6 podniesione do potegi o wykladniku naturalnym zawsze daje liczbe parzysta, zatem zalozona
rownosc jest prawdziwa dla kazdej liczby naturalnej n (co nalezalo wykazac)
jest ok? najwieksze watpliwosci mam co do podpunktu b, choc wydaje mi sie, ze jest ok.
29 gru 22:47
Eta:
b) mogłeś dokończyć też tak:
62n−1= (6n)2−1= (6n−1)(6n+1) −−−− i dodać odpowiedni komentarz
29 gru 23:12
Dominik: haha, no przeciez! ze tego nie zauwazylem. ale w tej formie tez jest ok? i co z a?
29 gru 23:13
Eta:
ok
29 gru 23:14
Dominik: dzieki wielkie
29 gru 23:15
Eta:
I tak trzymaj
29 gru 23:16