matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
l
lipal:
wpierw usunąć niewymierność po sprowadzeniu do wspólnego mianownika,czy wpierw odjać?
√
16
−
√
5
chodzi mi o działanie
√
40
wiem, ze moge sobie z tego wylaczyc 4, a na dole 2
√
10
30 gru 14:26
lipal:
30 gru 16:03
krystek:
(4−
√
5
)*
√
10
=
2
√
10
*
√
10
30 gru 16:24
pigor:
... , a może chcesz np. tak :
√
16
−
√
5
√
16
√
5
√
2*8
√
5
=
−
=
−
=
√
40
√
40
√
40
√
5*8
√
5*8
√
2
1
√
10
√
8
√
10
√
2
=
−
=
−
=
−
. ...
√
5
√
8
5
8
5
4
30 gru 16:27