rÓwnania
RÓWNANIA: Proszę o pomoc w równaniach. P O M O C Y

jakieś wskazówki, podpowiedzi, rozwiązania, może akurat ktoś to miał kiedyś
rozwiązane

Rozwiąż równania:
4.19
| | 1 | |
e) |
| log(x−5)+log√2x−3=log 30−1
|
| | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
f) log4√x+ |
| log4(x+4)= |
|
|
| | 2 | | 4 | |
4.20
a) log(7x−9)
2+log(3x−4)
2=2
c) log
2(x+1)
2+log
2|x+1|=6
4.22
d) log
2(9−2
x)=25
log5√3−x
f) log
6(3
x2+1) − log
6(3
2−x2 +9)=log
62−1
4.25
b) x
2−12logx=100
d) (
√x )
log5x−1=5
f) x
3−logx3=900
4.26
a)log
x√5+log
x(5x)−2,25=(log
x√5)
2
e)log
5x+log
√5x+log
125x=5
równanie
4.27
f)log
13|x+2|≥−2
To są tylko niektóre przykłady których kompletnie nie umiem zrobić

chciałbym to jakoś
zrozumieć. Robię ale i tak mi źle wychodzi

Proszę bardzo... Wybrałam wg mnie najtrudniejsze
zadania z tego działu. Proszę o jaką kolwiek pomoc.
2 lis 10:54
Jack:
pokaż, jak robisz któreś z tych równań/nierówności
2 lis 10:59
Basia:
419 e.
12log(x−5)+log
√2x−3 = log30 −1
założenia:
x−5>0 i 2x−3>0 ⇔
x>5 i x>
32 ⇔
x>5
1=log10
log(x−5)
1/2+log
√2x−3 = log30 −log10
log
√x−5+log
√2x−3 = log
3010
log[
√x−5*
√2x−3]=log3
√x−5*
√2x−3 = 3 /()
2
(x−5)(2x−3)=9
2x
2−3x−10x+15−9=0
2x
2−13x+6=0
Δ=(−13)
2−4*2*6=169−48=121=11
2
√Δ=11
x
1=
13−112=1 nie spełnia założenia
odp.
x=12
2 lis 11:03
Basia:
419 f i 420 identycznie
w 420b dwa przypadki
dla x+1>0
log|x+1|=log(x+1)
dla x+1<0
log|x+1|=log[−(x+1)]
2 lis 11:07
RÓWNANIA: No to np.4.20 ten przykłąd a bo wydaje się, że początkowe przykłądy są proste.
log(7x−9)
2+log(3x−4)
2=2
więc najpierw chce ustalić dziedzinę.
czyli
1.(7x−9)
2>0 i
2.(3x−4)
2 i
3.(3x−4)
2≠1 i
4.(7x−9)
2≠1
Z tego wyszły mi wyniki w miare, bo w 1 i 2 Δ=0
no i potem chciałam to zrobić z tego twierdzenia :
log
ax+log
ay=log
a(x*y)
ale mnożąc to (7x−9)
2*(3x−4)
2=
49x
2−126x+81*(9x
2−24x+16)=... wychodzą kosmiczne wyniki..
może na to istnieje jaka metoda inna prosta która znasz

zaraz napisze inne które jakoś tam robie i źle wychodzi.
2 lis 11:07
sushi_ gg6397228:
a Kto kaze mnozyc
2= log 100
(7x−9)2(3x−4)2= 102
(7x−9)*(3x−4)=10 lub (7x−9)*(3x−4)=−10
2 lis 11:13
Basia:
założenia nie są poprawne
1. (7x−9)2>00 ⇔ 7x−9≠0 ⇔ x≠97
2. (3x−4)2>0 ⇔ 3x−4≠0 ⇔ x≠u{4}[3}
nie muszą być ≠1 (to nie jest podstawa logarytmu)
log(7x−9)2+log(3x−4)2=2
2log(7x−9)+2log(3x−4)=2 /:2
log(7x−9)+log(3x−4)=1
log[(7x−9)(3x−4)]=log10
dalej już jest łatwo
2 lis 11:13
RÓWNANIA: Dziękuję 4.19 już rozumiem

!
a w tym 4.20 dwa przypadki to tak zapisać?
log
2(x+1)
2+log
2|x+1|=6
1. (x+1)
2*(x+1)=6 v 2. (x+1)
2*(−x−1)=6 czy coś trzeba zrobić z tą szóstką?
2 lis 11:14
RÓWNANIA: O rzeczywiście ten przykład 'a' jest prosty

dziękuję, już rozumiem
2 lis 11:18
Basia:
trzeba
log2x = 6 ⇔ x=26=64
czyli 6=log264
przypadki masz dobrze, tylko jeszcze zapisz założenia
2 lis 11:21
Basia:
sorry, mam gości, kończę
2 lis 11:21
RÓWNANIA: oki już rozumiem

! dziękuję
2 lis 11:22
sylwia: x2log3x−3/2log x=√10
20 wrz 20:46
sylwia: x2log3x−3/2log x=√10
20 wrz 20:48
olcia: (x−4)−(2x−9)=0
25 wrz 18:50
aga: log(x−10)4=2
log3(x=2)=3
30 gru 16:41
Grr: logx (3x2−5x+2)=2
13 gru 18:31
Patrycja: log x 1/9 = −4
6 sty 12:19
6 sty 12:22
lol: Umie ktoś to zad powyżej nr 4.26 e) proszę o pomoc! 😵
21 paź 21:40
Janek191:
4,26 a) ?
21 paź 21:41
PW: Dziecko robi sztuczny ruch odgrzebując zadania z 2010 roku.
22 paź 10:59
Wiki: Log4 (x+3)+log4 (x−3)=2
7 cze 12:01
Jerzy:
(x + 3)(x − 3) = 16
7 cze 12:02
Marta: Logx( 2x− x − 6 ) = 6
17 cze 09:33