Wyznacz.
Natala: Wyznacz równanie elipsy o środku (0,0), jeżeli wiadomo ze mimośród wynosi ½ i ogniskiem jest
punkt (0,3).
30 gru 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
Natalio −−− jaka jest konstrukcja elipsy

skoro jednym ogniskiem jest (0,3) ... a środkiem elipsy jest (0,0) ... to drugie ognisko będzie
symetryczne do pierwszego względem środka ... czyli będzie w punkcie (0,−3)
masz podany mimośród ... więc już masz podane wszystko co trzeba aby napisać wzór elipsy
30 gru 13:41
Aga1.: Artur, czy ogniska elipsy o środku w (0,0) znajdują się na osi dużej elipsy
( tu na osi Oy)?
| | c | |
W tym przypadku mimośród e= |
| , 2b=6 |
| | b | |
b>a i a
2=b
2−c
2 ?
30 gru 16:56