Zadanie z funkcji kwadratowej; wzory Viete'a
Dominika: Czy można ułożyć równanie kwadratowe tak, aby suma pierwiastków:
a) była równa 7, a ich iloczyn 3
b) była równa 3, a ich iloczyn 7 ?
30 gru 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
ax
2 + bx + c = 0 ... i wstawiasz liczby
30 gru 21:02
Janek 191:
b)
x1 + x2 = − b/a = 3 => − b = 3a => b = − 3a
x1 * x2 = c/a = 7 => c = 7a
Wstawiam za b i za c do
a x2 + b x + c = 0
Mamy
a x2 −3a x + 7a = 0 / : a
Odp.
x2 − 3a + 7 = 0
==============
30 gru 22:26
Janek191: Powinno być :
x2 − 3 x + 7 = 0
=================
30 gru 22:32
Matematykwszechczasów : Otusz nie, ponieważ dla równania x²−3x+7=0 delta Δ<0. Oznacza to że nie można ułożvć równania
kwadratowego gdyż nie ma ono miejsc zerowych.
21 lut 22:55
wredulus_pospolitus:
"Ot
usz"
21 lut 23:05
chichi:
otóż równanie nie ma miejsc zerowych, a funkcja
21 lut 23:07