.
lipa: [(√48−2√27+√12}(√5+2−√75]
coś powinienem zauważyć? Po przemnożeniu wychodzą wielkie pierwiastki, a w odp jest "0"
29 gru 19:40
dizzy: Powinieneś na te pierwiastki doprowadzić do jak najprostszej postaci. √48=√16*3=4*√3
−2√27=−2*√9*3=−6√3, dalej zrób sam.
29 gru 19:53
dizzy: najpierw*
29 gru 19:54
Krzysiek : np√48=√4*√12=√4*√3*√4=4√3
√12=√4*√3=2√3
√27=√9*√3=3√3 a 2√27=2*3√3=6√3
√75=√5*√25=5√5
Masz same liczby (bez niewiadomych ) wiec najpierw wykonaj dzialaniaw nawiasach ) a potem
dopiero pomnoz te nawiasy
Mamy (√48−2√27+√12)(√5+2−√75=
(4√3−6√3+2√3)(√5+2−5√5)=(−2√3+2√3)(2−4√5)=
0*(2−4√5)=0 bp 0*(cos tam )=0
Musisz zauwazyc ze np √50= √2*25=√2*√25 a √25=5 wiec √50=5*√2
29 gru 20:02
lipa: poprzednie przyklady byly prostsze i zbytnio sie rozpędziłem
29 gru 20:53
lipa: √75 to nie jest √5*√25 tylko √25*{3}
29 gru 20:59
lipa: wiem ze to nic nie zmienia ale wolalbym byc pewien czy ty sie pomyliles czy ja jestem w blędzie
29 gru 21:02
Licealista: rozkładasz na czynniki pierwsze i grupujesz po dwa wyrazy np 75.
75|3
25|5\
5|5/
1
grupujesz po dwa i masz 5√3
29 gru 21:19
Krzysiek : Tak oczywiscie √75=5√3 i Ty masz racje
29 gru 22:27