prosze o rozwiązanie
misia: zad1 kąt α jest ostry i sinα=jedna czwarta oblicz 3plus 2tg kwadratα zad2 wyznacz równanie
okręgu stycznego do osi Oy którego Środkiem jest punkt S (3−5)
30 gru 16:52
+-: wskazówki
1)sin2α+cos2α=1
2)co wynika z danej S (3−5), przecież tu nawet nie ma nic do obliczenia
30 gru 19:53
Janek 191:
sin α = 1/4
oraz sin2 α + cos2 α = 1 => cos2 α = 1 − sin2 α
więc
cos2 α = 1 − (1/4)2 = 1 − 1/16 = 16/16 − 1/16 = 15/16
Mamy
cos α = √15/16 = √15/4
i
tg α = sin α / cos α = 1/4 : √15/4 = 1/4 * 4/√15 = 1/√15 = √15/15
tg2 α = [ √15/15]2 = 15/152 = 1/15
oraz
3 + 2 tg2 α = 3 + 2* ( 1/15) = 3 + 2/15 = 3 2/15
=============================================
z.2
S =( 3; − 5)
Okrąg ma być styczny do osi OY, więc będzie styczny w punkcie A = ( 0; −5)
Promień
r = 3 − 0 = 3
Równanie okręgu ma postać
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
gdzie S = (a; b)
Po podstawieniu otrzymamy
( x − 3)2 + ( y + 5)2 = 9
=====================
30 gru 20:46