Pazdro : w prostokącie abcd bok ab jest trzy razy dłuższy od boku bc. Wewnątrz t
ron:

Pazdro : w prostokącie abcd bok ab jest trzy razy dłuższy od boku bc. Wewnątrz tego prostokąta
obrano punkt W taki że |AW| =
√2 , |BW| = 4
√2 o |DW| = 2. Oblicz kosinus kąta BAW i pole
prostokąta . nie wiem jak zrobić, próbowałem z tw. cosinusów i szukałem cech wspólnych
trójkątów
28 gru 21:12
PW: Twierdzenie Pitagorasa i masz boki policzone
28 gru 21:17
ron: co mi daje twierdzenie pitagorasa ? (3x)2 + x2 = c2 ?
28 gru 21:21
Eta:

|AD|=x= 1+y y −−− z tw. Pitagorasa w ΔWFD
|AB|= 3x=......
dokończ.......
28 gru 21:35
ron: 3 + 3√3
28 gru 21:41
Krzysiek : Kolego nie z tej strony
. Zauwaz ze |AD|
2=|AW|
2+|DW|
2
|AD|
2=(
√2)
2+2
2=6 to |AD|=
√6 a AD =BC
Teraz z zadania bok AB=3*BC ⇒AB=3*
√6=3
√6
TO pole prostokata ABCD =AB*BC=3
√6*
√6=3*6=18jm
Teraz cosinus kata BAW (zaznacz sobie go ) to co to jest cosinus . Jest to stosunek
przyprostokatnej lezacej przy tym kacie do przeciwprostokatnej czyli u nas cos∡BAW
| | AW | | 2 | |
= |
| = |
| co po usunieciu niewymiernosci z mianownika da
|
| | AB | | 3√6 | |
28 gru 21:53
ron: Krzysiek skąd wiesz że jest kąt AWD jest prosty?
28 gru 22:00
Krzysiek : Pomylilem z cosinusem ma byc oczywiscie stosunek AB do BW Podstaw dane i policz . Przepraszam
za pomylke .
28 gru 22:04
Eta:
No tylko coś mi nie pasuje ta długość |BW\=4
√2 ? hmm
28 gru 22:07
ron: Eta to dobra długość, tak mam na maturce
28 gru 22:11
ron: i czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ? czyj tok rozumowania jest dobry? Ety czy Krzyśka

?
28 gru 22:13
ron: ?
28 gru 22:26
Krzysiek : Zadanie rozwiazalem zle . teraz widze po rysunku Ety . . . Pole wyszlo mi 12+6√3 bo ADmi
wyszlo 1+√3 a AB =3+3√3 . kat z twierdzenia cosinusow . Jutro policze . (takze dla siebie
) Dobrze ze narysowala ten rysunek.
28 gru 23:02
Krzysiek : Analizujac rysunek Ety to wychodzi ze kat BAW wynosi 45 stopni bo AW jest przekatna kwadratu o
| | √2 | |
boku 1 . Wobec tego cos 45= |
| Policz teraz z twierdzenia cosinusow czy sie bedzie |
| | 2 | |
zgadzalo Jesli tak to masz boki dobre
29 gru 22:19
maczerka: jesteście głupi. nic nie umiecie.
29 kwi 13:39
Krzysiek : A ja ci

chociaz wiem ze juz tu nie zajrzysz
29 kwi 18:10