.
asdf: granica ciągu:
| | | | | | 4 | | 3 + 1 | |
n * ln ( |
| = ln ( |
| )n = ln ( |
| )n = ln ( |
| )n |
| | n | | n | | 3n | | 3n | |

nie mam pomysłu, da się to zrobić?
29 gru 20:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdyby przekształcić to tak:
to już widzisz do czego zmierzam
29 gru 20:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo bez przekształcania:
n −> +
∞
| 4 | | 4 | |
| −> 0 ⇒ ln ( |
| ) −> −∞ |
| 3n | | 3n | |
[−
∞*(+
∞)] = [−
∞]
29 gru 20:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, że:
∞*
∞ to nie jest symbol nieoznaczony
29 gru 20:13
asdf: | 4 | | 4−3n + 3n | | 4−3n | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = ln (1 + |
| )n = |
| 3n | | 3n | | 3n | | | |
| | 1 | |
ln (1 + |
| )(3n)/(4−3n) ](3n * n)/(4−3n) = |
| | | |
Coś mi nie wychodzi
29 gru 20:20
asdf: Chyba już wiem gdzie mam błąd, powinno być:
tak?
29 gru 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dokładnie
29 gru 20:40
asdf: ok, dzięki.
29 gru 20:54
Mila: i jaką to za granicę miałeś obliczyć?
29 gru 21:50
Artur z miasta Neptuna:
Niby + ma pomiedzy ... ale to nie zmienia wyniku
29 gru 21:51
asdf: | | 1 | |
ale byczek, w zadaniu chyba było 1+ |
| , nie wiem już na jakiej stronie miałem ten |
| | 3 | |
przykład, ale jak chcesz to mogę Ci go znaleźć.
29 gru 21:57
Mila: jęśli to stała w liczniku, to nie zmienia .
29 gru 22:02