proszę obliczyć
anka: x3−3x2−4x=0
29 gru 21:26
krystek: x(x2−3x−4)=0 i prosze obliczyć.
29 gru 21:27
anka: nie umiem
29 gru 21:34
krystek: a kiedy a*b=0 ? ⇔a=0 lub b=0
stąd x=0 lub x2−3x−4=0
29 gru 21:38
anka: to jak dalej obliczyc x(x2−3x−4)=0
jaka jest odpowiedź?
29 gru 21:54
Cusack: x=0 lub x2−3x−4=0 czyli delta
29 gru 22:01
anka: aaa.. czyli ze trzeba obliczyc Δ tak?
29 gru 22:07
Cusack: tak
29 gru 22:12
anka: mi wyszło ze Δ= √24 dobrze?
29 gru 22:22
asdf: nie, policz jeszcze raz.
29 gru 22:25
anka: policzyłam i wyszło że Δ=5 czyli x1 = −1 a x2 =4 teraz dobrze?
29 gru 22:31
asdf: nom
29 gru 22:36
anka:
29 gru 22:42
Janek 191:
x2 − 3 x − 4 = 0
więc
a = 1 , b = − 3, c = − 4
Δ = b2 − 4ac = (−3)2 − 4*1*( − 4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x1 = ( − b − √Δ )/ (2a) = ( 3 − 5)/ 2 = − 2/2 = − 1
x2 = ( − b + √Δ )/ (2a) = ( 3 + 5)/2 = 8/2 = 4
oraz x = 0, więc
Odp. x = − 1 lub x = 0 lub x = 4
=========================================
30 gru 08:04