pomoc
kalesniak: Maturka :Napisz równanie obrazu okręgu opisanego na trójkącie ABC w jednokładności o srodku w
punkcie P=(1,0) i skali k=−2
punkty :
A=(7,8) , B(−1,2) , C−\=(3,0)
Jest to dalsza cześć zadania z matury,której niepotrafie zrobic;

dzieki za pomoc
17 lut 15:28
Eta:
29 gru 16:09
Janek 191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
Wstawiasz kolejno za x i y współrzędne danych punktów i otrzymujesz układ 3 równań.
Po jego rozwiązaniu otrzymujesz a, b , r
oraz równanie danego okręgu .
Następnie znajdujesz P' i r'
29 gru 17:54
Janek 191: Kto umieszcza takie przeterminowane zadania ?
29 gru 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś sie nudzi i wyszukuje starocie
29 gru 17:58
Eta:
29 gru 17:59