wielomiany-prośba o nakierowanie
monialisia: ogarniam maturkę z operonem :
Dany jest wielomian W(x)=2x3+nx2+mx+8. Wyznacz liczby m i n, jeśli wiadomo, że reszta
z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x +2) jest równa 4 i jednym z pierwiastków jest
liczba (−1) . Wykaż, że ten wielomian ma dwa różne pierwiastki.
zapisałam równanie −2+n+mx+8=0
i na tym moje pojęcie się kończy. podpowiedzcie mi, proszę, co dalej robić.
29 gru 20:21
Neko: W(−1)=0
W(−2)=4
Układ równiań
29 gru 20:28
Tad:
... skoro pierwiastkiem jest −1 ....to:
W(−1)=0=−2+n−m+8
a skoro dzielenie przez (x+2) daje resztę 4 to:
W(−2)=4=−16+4n−2m+8
z tego policzysz n i m
29 gru 20:31
monialisia: aaa, dziękuję, jak coś to będę Was pytać
29 gru 20:37