Zadanie
Łukasz : Witam!
Potrzebuję pomocy :
3. Trzej bracia mają przenieść 9 paczek, które ważą odpowiednio 1,2,3,4,5,6,8,9,11 i 14 kg.
Każdy musi wziąć 3 paczki. Jak podzielić zestaw paczek na 3 części, aby różnica wagi pomiędzy
częścią najcięższą i najlżejszą była możliwie najmniejsza?
30 gru 20:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tutaj jest 10 paczek podanych a nie 9
30 gru 20:40
Łukasz : 1,2,4,5,6,8,9,11 i 14 kg− tak ma być przepraszam
30 gru 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
∑paczek = 60kg
więc najlepiej by bylo, gdyby wszystkie kupki wazyły po 20kg
1 trójka: 14kg + 4kg + 2kg = 20kg
2 trójka: 11kg + 8kg + 1kg = 20kg
a więc trzecia trójką tez będzie miała 20kg ... sprawdzamy:
3 trójka: 9kg + 6kg + 5kg = 20kg
różnice wynoszą 0kg
30 gru 21:08
Łukasz : Dziękuję
30 gru 21:15
Łukasz : Dziękuję
30 gru 21:16