Równania logarytmiczne i wykładnicze
Misia: Rozwiąż równanie :
a) xlog5 x = 25x
b) xlog2 x = 64x
c) xlog3 x = 1/x2
Bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
30 gru 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
log5x = x
1/logx5
25x = 5
2*x = x
logx(52)*x = x
logx(52) +1
czyli:
| 1 | |
| = 2logx5 + 1 // t = logx5 |
| logx5 | |
1 − 2t
2 − t = 0
i rozwiązujesz
analogicznie pozostałe przykłady
30 gru 14:31
Misia: Dziękuję.
30 gru 14:32
Misia: a jak zrobić c? nie wychodzi mi.
30 gru 14:58