granica
M: granica ciągu
lim (1−x)cosπ2x
x→1−
proszę o pomoc
stanęłam na tym że sprawdziłam symbol 00 i nie wiem jak to dalej
29 gru 20:33
M: lim eln(1−x)cosπ2x = e cos π x(1−x)2
x→1−
dobrze? i wyszło e∞=∞
29 gru 21:01
M: czy nikt nie umie mi pomóc ?
29 gru 21:11
AC: wprowadzamy nową zmienną
z = 1 − x co oznacza że x→1
− ⇒ z → 0
+
nasza granica dla nowej zmiennej ma postać:
lim
z→0+ z
sin(z*π/2) = e
g
gdzie g =lim
z→0+ sin(z*π/2)*ln z
teraz reguła de l'Hospitala
| | z−1 | |
g = limz→0+ |
| = |
| | −sin2(z*π/2)*cos(z*π/2)* π/2 | |
| | sin(z*π/2) | |
= limz→0+ |
| *(−tg(z*π/2) = 0 |
| | z*π/2 | |
czyli granica wynosi e
0 = 1
29 gru 21:35