narysuj wykres
karla samanta: narysuj wykres . . . . Narysuj wykres funkcji f opisanej układem :
f(x) = −x dla x ∊ ( −∞,0)
3x dla x∊ <0,1)
−x+4 dla x∊ <1,∞)
I na podstawie jej wykresu odczytaj rozwiązania nierówności f(x)<0
prosze o dokładne wytłumaczenie
30 gru 18:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
30 gru 18:18
krystek:
30 gru 18:20
karla samanta: jak odczytac rozwiązanie nierówności ?
30 gru 18:24
krystek: Popatrz dla jakich x wartości sa ujemne?
30 gru 18:26
karla samanta: mógłbyś mi to rozwiązać ?
30 gru 18:32
krystek: dla x∊(4,∞)
30 gru 18:35
karla samanta: powiedz mi krok po kroku jak to rozwiązać proszeee
30 gru 18:37
krystek: Popatrz na rys Artura
Rysujesz prostą y=−x i tylko bierzesz dla x<0 ( resztę wymazujesz
następnie prostą y=3x i tylko dla x∊<0,1) (resztę wymazujesz
i y=−x+4 dla x∊<1, ∞) (resztę wymazujesz )
30 gru 18:42
krystek: I teraz f(x)<0 to wykres musi leżeć pod osią OX
30 gru 18:43
karla samanta: wielkie dzieki pozdrawiam
30 gru 18:43