równania trygonometryczne
cim: Rozwiąż równanie − wytłumaczenie krok po kroku:
Zacząłem tak:
| | 2π | | 2π | | 1 | |
sin6x cos |
| + cos6x sin |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2π | |
i teraz nie wiem jak to |
| zamienić na "zwykłą liczbę"... |
| | 3 | |
Proszę o pomoc. Pozdr!
30 gru 19:36
Saizou : | 2π | | 2*180 | | 360 | |
| radianów = |
| = |
| =120o |
| 3 | | 3 | | 3 | |
30 gru 19:39
cim: aha. a po użyciu wzorów redukcyjnych będzie to 60
o ?
czyli:
| | 1 | | √3 | | 1 | |
− |
| sin6x+ |
| cos6x=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze? bo nie wiem czy dalej robić
30 gru 19:47
Janek 191:
sin ( 6x + 2π/3 ) = − 1/2
6x + 2π/3 = 7π/6 + 2π *k ⋁ 6x + 2π/3 = 11π/6 + 2π *k , k − liczba całkowita
zatem
6x = 7π/6 − 4π/6 + 2π *k ∨ 6x = 11π/6 − 4π/6 + 2π * k
6x = π/2 + 2π* k ⋁ 6x = 7π/6 + 2π* k
x = π/12 + πk/6 ⋁ x = 7π/36 + πk/6 ; gdzie k − liczba całkowita
=================================================================
lub
x = 15o + 30o *k ⋁ x = 35o + 30o * k
30 gru 21:12
cim: twój sposób jest mniej zrozumiały dla mnie. nie wie ktoś przypadkiem jak skończyć to tą metodą
którą ja zacząłem?
30 gru 21:20
Mila: | | 1 | |
sinu=− |
| i masz elementarne równanie tryg. |
| | 2 | |
| | π | | 1 | | 5π | | 1 | |
sin |
| = |
| oraz sin |
| = |
| seria rozwiązań dodatnich w przedziale <0;2π> |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | π | | 5π | |
u= |
| +π+2kπ lub u= |
| +π+2kπ⇔ |
| | 6 | | 6 | |
wracamy do pierwszego argumentu
| | 2π | | 7π | | 2π | | 11π | |
6x+ |
| = |
| +2kπ lub 6x+ |
| = |
| +2kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
stąd
6x=.... lub 6x =...
30 gru 22:03
Janek 191:
To jest najprostszy sposób.
sin 210o = − 1/2 zatem 6x + 120o = 210o + 360o *k
lub
sin 330o = − 1/2 zatem 6x + 120o = 330o + 360o *k
więc
6x = 90o + 360o* k
lub
6x = 210o + 360o *k
Po podzieleniu przez 6 otrzymamy
x = 15o + 60o *k lub x = 35o + 60o *k , gdzie k − liczba całkowita
================================================================
Okazuje się, że wcześniej się pomyliłem − zgubiłem 2 przy π
30 gru 22:13